Ga naar hoofdinhoud

Aglaonema

De Aglaonema, familie van de Dieffenbachia, is een bijzondere verschijning dankzij haar mooie bladeren. De grote bladeren met kleine patroontjes zorgen ervoor dat iedere plant weer haar eigen unieke uitstraling heeft. De Aglaonema is er in de combinaties groen met grijs/witte tekeningen maar zelfs ook met rode kleuren in de bladeren. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit de gebieden van IndonesiΓ« en is gemakkelijk te verzorgen. De naam van de Aglaonema is afgeleid uit het Grieks en betekent ''schitterend'', deze plant doet zeker eer aan haar naam!

Reviews voor de Aglaonema

1Review
100%Beveelt de Aglaonema aan
Beveelt de Aglaonema Silver Bay aan
Fenna op 8 oktober 2021

“Zeker een aanrader! Is heel snel lekker vol gegroeid, echt een super plant die makkelijk te verzorgen is en er heel mooi uitziet.”

  • Weinig water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Halfschaduw
  • Giftig voor huisdieren

Aglaonema verzorgen

Standplaats

De Aglaonema groeit in de tropen op donkere plekjes, daarom is deze plant geheel tevreden met een plekje half in de schaduw. Bij deze plant is het wel zo dat wanneer zij meer licht krijgt, zij meer zal gaan groeien. Teveel direct zonlicht kan de plant ''letterlijk'' oververhitten, de bladeren kunnen dan gaan rotten. Deze plant mag maximaal drie uur in het directe zonlicht staan, zorg er dus voor dat je de standplaats tactisch uitkiest.

Bewatering

Deze beauty heeft over het algemeen niet veel eisen als het gaat over bewatering. De Aglaonema heeft er geen moeite mee als zij de ene keer wat meer water krijgt dan de ander, of als het een keer vergeten zal worden. Het is wel belangrijk dat de wortels niet tΓ© vochtig zijn en al helemaal niet in het water staan, dus mocht je twijfelen of het nodig is om al weer water te geven kun je beter even wachten. Deze tropische plant is luchtvochtigheid gewend, dus het zal de Aglaonema een plezier doen als je af en toe de plantenspuit erbij pakt!

Huisdieren

De bessen en het sap van de Aglaonema zijn licht giftig, probeer deze sappen dus ook niet in te nemen en voorkom contact met de huid. Een gevolg van contact met de huid is een aardige huidirritatie, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Let er dus op dat kinderen en huisdieren ook van de plant afblijven.

Luchtzuiverend

Deze Aglaonema is erg goed in luchtzuivering en wordt daarom ook vaak in kantoorruimtes neer gezet. Door haar grote bladeren kan de Aglaonema veel lucht opnemen en deze vervolgens omzetten in zuurstof. Deze plant kun je zeker de groene luchtverfrisser noemen!

Verpotten/bemesten

De Aglaonema is geen harde groeier, het is dan ook niet nodig om deze plant vaak te verpotten. Wanneer je dit meteen na aanschaf doet kan de plant in ieder geval 2 jaar vooruit. Het beste is om deze plant in de lente te verpotten, dan heb je de minste kans op beschadiging aan de wortels.

Ziektes

Doordat deze tropische plant gewend is aan een hoge luchtvochtigheid kan een lage luchtvochtigheid sneller zorgen voor luis. Om dit te voorkomen kun je de plant eens in de paar weken sproeien met een spuit, hierdoor blijven ook de bladeren vochtig en zijn ze niet aantrekkelijk voor ongedierte. Wat ook kan helpen is om de Aglaonema eens of twee keer per jaar eens onder een (lauwe) douche te zetten, dit helpt niet alleen tegen ziektes maar zorgt er ook voor dat de plant er weer mooi uit ziet.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze tropische Aglaonema is vrij makkelijk en vindt het niet erg als je een keer vergeet water te geven. Deze plant heeft niet veel water nodig om te blijven spinnen. De Aglaonema is gewend aan een hoge luchtvochtigheid, daarom kan een lage luchtvochtigheid snel zorgen voor luis, let daar dus op. Je kunt deze luis voorkomen door de Aglaonema eens of twee keer per jaar onder de (lauwe) douche te zetten. Een groot voordeel van deze Aglaonema is dat hij sterk luchtzuiverend is. Deze groene vriend is daarom perfect voor in werkruimtes zoals kantoren.

  • Niet veel water nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Gevoelig voor luis

Temperatuur

De Aglaonema staat graag op een plek waar half schaduw en half licht is. De gewenste temperatuur van zijn standplaats is overdag 18℃ en 's nachts 12℃.

Minimale temperaturen

18 ºcOverdag
12 ºc’s Nachts