Ga naar hoofdinhoud

Spathiphyllum (Lepelplant)

De Spathiphyllum staat in Nederland beter bekend als de Lepelplant door de vorm van zijn bladeren. De Lepelplant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Hier staat de plant in een vochtige omgeving en in een warm klimaat. Hij verstopt zich echter onder de grote bladeren van de hoge bomen. Naast de aparte bloemen aan deze plant is er nog iets bijzonders aan deze plant. De Spathiphyllum staat namelijk bekend als een van de sterks luchtreinigende planten op aarde. Hij heeft dus ook nog eens een hele handige functie in jouw huiskamer!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Spathiphyllum (Lepelplant)

3Reviews
100%Beveelt de Spathiphyllum (Lepelplant) aan
Saliha op 16 maart 2022

“Plant doet goed, goed verpakt tijdens verzenden. Snelle levering, voldoet aan de verwachtingen, ben er heel blij mee.”

thea op 1 maart 2022

“Nadat de eerste plant niet zo fraai was aangekomen ,werd er meteen actie ondernomen en kregen wij een nieuwe plant. Deze ziet er prima uit! De plant kwam zeer netjes verpakt aan. De kwaliteit is goed. De plant heeft een mooi plaatsje gekregen in onze woonkamer!”

Michiel op 12 augustus 2021

“Deze plant is erg mooi en past goed in mijn woonkamer. Hij groeit heel goed en ik ben er heel blij mee.”

  • Veel water nodig
  • Erg sterk luchtreinigend
  • Niet direct zonlicht, wel een lichte plaats​
  • Giftig voor huisdieren
Waarom hangt mijn Lepelplant?

Als je jouw Spathiphyllum te weinig water geef kunnen de bladeren gaan hangen. De plant is afkomstig uit de Amazone en houdt dan ook van hoge luchtvochtigheid dus vergeet ook niet regelmatig te sprayen met water.

Waarom krijgt mijn Spathiphyllum geen bloemen?

Het is belangrijk om te weten dat de Spathiphyllum niet het hele jaar bloeit maar alleen in het bloeiseizoen zo'n maand of twee bloemen maakt. Het is belangrijk dat de plant genoeg licht krijgt, geen volle zon maar wel veel indirect licht. Ook kan plantenvoeding helpen om de Spathiphyllum wat extra power te geven.

Spathiphyllum (Lepelplant) verzorgen

Standplaats

De Spathiphyllum staat niet graag te lang in het zonlicht. Zet hem daarom thuis ook niet op een plek waar hij de hele dag door in de zon staat. Een paar uur zon per dag is genoeg. De plant geeft zelf aan wanneer hij te veel of te weinig zon heeft. De bloemen van de plant worden namelijk groen bij te weinig licht en geel bij te veel licht. Anticipeer hier dus op zodra de bladeren verkleuren. De Lepelplant is gewend aan de warmte van het Amazonegebied. Zet hem daarom nooit op een plaats waar het kouder is dan een graad of 15.

Bewatering

De bijnaam van de Spathiphyllum is ook wel de β€˜dramaqueen’ en dat heeft een reden. Wanneer de plant namelijk niet genoeg water heeft dan storten de bloemen van de plant letterlijk naar beneden. De Neymar onder de planten dus ? Geen zorgen want net als de voetballer staat ook deze plant zo weer overeind na het drinken van water. De Lepelplant heeft dan ook flink wat water nodig. Het voordeel van deze plant is dan wel weer dat hij nooit te veel water kan krijgen. Zo overleeft hij het zelfs kort onder water als het nodig is. Geef ongeveer twee keer per week water, in de zomer drie keer per week. Daarnaast raden we aan om de bladeren van de plant regelmatig te besproeien. In het Amazonegebied is de plant tevens gewend aan een hoge luchtvochtigheid. De niet echter niet bij de bloemen van de plant, dan kunnen er namelijk bruine vlekken op de bloemen komen.

Huisdieren

Het blad van de Spathiphyllum is licht giftig. Let bij deze plant daarom op wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt.

Voeding

Een Spathiphyllum groeit snel en heeft daarom ook regelmatig voeding nodig. We raden aan om vanaf Maart tot en met September maandelijks plantenvoeding te geven.

Luchtzuiverend

Een sterkere luchtzuiverende plant dan de Spathiphyllum ga je niet vinden! Een leuk feitje, deze plant is door zijn sterk luchtzuiverende werking een echte ruimtereiziger geworden. Met de Spathiphyllum worden door NASA namelijk veel testen gedaan om stoffen in de ruimte om te zetten in CO2. Mocht Mars dus ooit bewoonbaar worden dan kan deze plant daar zomaar eens een groot aandeel in hebben.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Lepelplant is te herkennen door zijn bijzonder mooie bloemen. Daarbij komt kijken dat de Spathiphyllum sterk luchtzuiverend is, dus een perfecte plant voor in je bad-, slaapkamer of kantoor. Deze groene vriend heeft wel veel zorg en water nodig, maar dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn!

  • Sterk luchtzuiverend
  • Bijzonder mooie bloemen
  • Veel water nodig
  • Veel zorg nodig

Temperatuur

De Spathiphyllum staat niet graag te lang in het zonlicht, de Lepelplant is gewend aan de warmte van het Amazonegebied. Zet hem daarom nooit op een plaats waar het kouder is dan een graad of 15.

Minimale temperaturen

18 ºcOverdag
14 ºc’s Nachts