Ga naar hoofdinhoud

Musa (Bananenplant)

De Musa staat beter bekend als de Bananenplant. Voordat de Chicita bananen bij jou in de supermarkt liggen, groeien ze aan deze plant. De Musa vindt zijn oorsprong in Costa Rica. Hier zijn nog steeds hele grote bananenplantages te vinden waar duizenden van deze planten naast elkaar staan. In Nederland is de Musa vooral populair als kamerplant door zijn mooie bladeren.

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Veel water nodig
  • Licht luchtreinigend
  • In direct zonlicht
  • Niet giftig

Bananenplant (Musa) verzorgen

De bananenplant is een echte zon liefhebber. Hij is gewend om in de volle zon te staan. Zet de bananenplant daarom in de buurt van een raam waar veel licht op staat. Wij halen onze Musa’s bij een kweker uit Nederland, waar hij in de kas word gekweekt. Het kan daarom zijn dat deze jongens moeten wennen aan het natuurlijke zonlicht. Laat ze daarom geleidelijk wennen aan de felheid van de zon; zet de plant om de dag iets meer in het zonlicht. Wanneer de bladeren van de bananenplant een gele gloed krijgen dan staat de plant waarschijnlijk te veel in het licht. Hiermee verteld de plant je dat hij graag iets verder bij het raam vandaan wil staan. Let er daarnaast op dat de bladeren niet houden van aanraking. Zet hem daarom niet op een plaats waar er vaak tegen de bladeren aan word gelopen. De bananenplant is niet gewend de Hollandse winters. Zorg er daarom voor dat de palm in de wintermaanden nooit kouder staat dan 12°C. Ben je zelf ook niet zo van de winterkou? Dan geeft deze bananenplant je in ieder geval een tropisch warm gevoel!

Bewatering

Een bananenplant slaat vocht op in zijn stam en bladeren. Hierdoor bestaat de plant voor een groot gedeelte uit water. De bewatering van deze plant is dan ook erg belangrijk om hem gezond te houden. Zorg er daarom voor dat de potgrond van de plant altijd vochtig is. Let wel op want te veel water kan ervoor zorgen dat de stam van de plant gaat rotten. Geef lauwwarm water, hier houden ze van. In de zomer heeft de plant ongeveer twee maal per week water nodig. Geef niet te veel water, als de wortelen onder water staan kan zit zorgen voor wortelrot. De bananenplant is gewend aan de tropen waar het regelmatig flink regent. De bladeren van de bananenplant houden daarom ook van vocht. Besproei de bladeren daarom 1 a 2 keer er week met een plantenspuit.

Huisdieren

De Bananenplant is niet giftig voor huisdieren. De bladeren hebben een vieze smaak waardoor je huisdier waarschijnlijk niet nog een keer van de bladeren proeft.

Voeding

Op de bananenplantages in Costa Rica staan er meters hogen bananenplanten. Deze groeien dan ook erg snel en hebben regelmatig voeding nodig om de groei te ondersteunen. Gedurende de zomerperiode is heb belangrijk om eens per twee weken voeding te geven. Dit kan gewoon vermengd worden met het water dat je de plant geeft.

Luchtzuiverend

De bananenplant is gemiddeld lucht reinigend. De plant haalt vuil en schadelijke stoffen uit de lucht waardoor de lucht in een ruimte schoon blijft. Daarnaast zorgt deze plant voor een hogere luchtvochtigheid in de kamer.