Ga naar hoofdinhoud

Clusia

Deze kleine maar fijne plant is een luchtzuiverende toevoeging voor in je huis. De Clusia komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied waar ze op allerlei verschillende plekken kan groeien, ze is vrij makkelijk zolang ze maar genoeg licht en water krijgt. In het buitenland wordt de Clusia ook wel eens gebruikt voor graveringen in de bladeren, vaak om de liefde mee te bestempelen. De populariteit van de Clusia stijgt steeds meer dus deze kleine maar fijne plant moet je zeker hebben!

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Veel water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Veel licht
  • Giftig voor huisdieren

Clusia verzorgen

Standplaats

Sunshine! De Clusia is gek op een lichte omgeving, zo af en toe wat direct zonlicht doet haar goed. Liever staat ze niet te lang in direct zonlicht, dat is haar namelijk iets te fel. Te veel zonlicht zal haar bladeren aantasten. Je zal ook aan de bladeren merken of ze tevreden is, mochten er weinig nieuwe bladeren groeien dan staat ze dus op een te donkere plek. Een standplaats waar ze genoeg licht krijgt, en zo af en toe in de zon staat zal de perfecte plek zijn voor deze zonnestraal!

Bewatering

De Clusia is een vochtige omgeving in de tropen gewend, daarom krijgt ze het liefst zo vaak mogelijk water. Hoeveel water je de plant moet geven hangt af van de grootte en de standplaats. In de eerste periode zal je dit een beetje moeten aftasten door af en toe de grond aan te voelen. De grond mag continue licht vochtig zijn, let er wel op dat er geen hele laag water onderin de pot komt te staan. In de wintermaanden heeft de Clusia minder water nodig, deze plant past zich gemakkelijk aan.

Huisdieren

Deze kleine huisgenoot is helaas wel giftig. Het sap uit de plant en de groene vruchten zijn schadelijk voor mensen en huisdieren. Mocht er een inname of contact met de ogen zijn geweest, raadpleeg dan direct een arts. Het sap is schadelijk voor de maag.

Luchtzuiverend

De Clusia is een sterke luchtzuiveraar die stofjes zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht haalt. Misschien zeggen die namen je niet zo veel, maar dat zijn over het algemeen schadelijke stoffen die door de lucht zweven. Deze plant is dus een erg gezonde huisgenoot, een pluspuntje dus!

Verpotten/bemesten

Over het algemeen is de Clusia geen harde groeier, ze zal dus ook om de drie jaar ongeveer pas een grotere pot moeten hebben. Het is wel fijn om al wat eerder de grond te verwisselen, dat zal ze waarderen.

Ziektes

Deze kleine huisgenoot is vrij sterk en heeft niet snel last van ongedierte of ziektes. Dit kan natuurlijk wel altijd gebeuren, op zo'n moment raden wij aan om dit direct te bestrijden met de juiste ongedierte bestrijding en middelen.