Ga naar hoofdinhoud

Cordyline

Deze kamerplant was een aantal jaar geleden nog vrij onbekend, maar in de afgelopen jaren heeft hij zijn plekje als populaire kamerplant zeker gewonnen. De Cordyline komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en BraziliΓ«. Deze plant is er in allerlei soorten, maten en kleuren. Genoeg keuze dus! Kortom: er zijn veel redenen om deze tropische plant in huis te halen, waar wacht je nog op?

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Vaak water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Halfschaduw
  • Giftig voor huisdieren

Cordyline verzorgen

Standplaats

De Cordyline komt uit de tropen dus is gek op plekjes in de schaduw. Zet deze kamerplant dan ook neer waar genoeg schaduw is, maar waar hij wel genoeg indirect zonlicht krijgt

Bewatering

Doordat de Cordyline gewend is aan een vochtige omgeving heeft hij ook graag continue een vochtige grond. Voorkom wel dat de wortels in een laagje water komen te staan. In het najaar en in de winter kun je wat minder water geven, dan heeft hij namelijk nog een voorraad opgeslagen in zijn bladeren.

Huisdieren

Deze tropische verschijning is helaas wel giftig. Wanneer je huisdier van de Cordyline heeft gegeten kan braken het gevolg zijn. Neem voor de zekerheid contact op met de huisarts zodat je zeker weet dat er geen grotere gevolgen zijn.

Luchtzuiverend

De Cordyline is niet luchtzuiverend.

Verpotten/bemesten

Je kunt de Cordyline het beste verpotten voordat deze te groot wordt voor de huidige pot. Verpot de plant in ieder geval naar een pot die een slag groter is, zodat hij weer genoeg ruimte heeft om verder te groeien. Je kunt deze plant het beste verpotten in de lente, dit is de periode waarin de Cordyline het sterkste is en makkelijk kan herstellen.

Ziektes

De Cordyline is een sterke plant en heeft bijna nooit last van ongedierte en ziektes. Tocht kan wel zorgen voor spint, mocht de plant hier last van krijgen kun je deze bestrijden met chemische of biologische behandel middelen.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Cordyline heeft over het algemeen veel water nodig, dit is voor de een niet erg, de ander ziet het wel als een nadeel. Helaas is de tropische verschijning wel giftig, dus wanneer je een huisdier hebt let er dan wel op dat hij of zij niet in aanraking komt met de Cordyline. Een groot voordeel aan deze plant is dat hij een sterke speler is, hij heeft bijna nooit last van ongedierte en ziektes!

  • Sterke plant
  • Bijna nooit last van ongedierte en ziektes
  • Giftig
  • Veel water nodig

Temperatuur

De Cordyline staat graag in een omgeving waar de minimum temperatuur overdag rond de 18℃ is en 's nachts rond de 15℃. Hij is niet zo gek op kou en grote temperatuurverschillen.

Minimale temperaturen

18 ºcOverdag
15 ºc’s Nachts