Ficus
De Ficus is al jaar en dag een populaire kamerplant. Met 150 soorten zijn de verschillende soorten Ficussen in veel woonkamers en kantoren terug te vinden. De Ficus vindt zijn oorsprong in Afrika, maar er komen ook diverse soorten voor in Zuid Amerika, AustraliΓ« en AziΓ«. De Ficus is onderdeel van de plantenfamilie Moraceae, in Nederland de Moerbeifamilie genoemd. Met een divers aantal soorten past er in elke woonkamer of kantoor een Ficus: bijvoorbeeld de Ficus Lyrata, gekenmerkt door zijn grote bladeren of de Ficus Elastica Burgundy, ook wel bekend als de rubberplant.
- Gratis verzonden vanaf β¬35 (anders β¬2,95)
- Rechtstreeks van de kweker, in 2β3 werkdagen geleverd













Reviews voor de Ficus
“Bezorgtijd en bezorgdoos was prima! De plant zelf was een cadeau voor mijn vriendin en die was heel blij met de plant. ”
“Goed verpakt. Levering volgens afspraak. Voldoet aan verwachting.”
“Mooie plant. Ben er zeer blij mee.”
“Enige tijd geleden heb ik deze Ficus besteld en ik ben er nog steeds zo blij mee! Hij ziet er nog steeds prachtig uit, een mooie aanwinst in mijn plantenhoek”
“Wat een fantastische plant! Zeer goed verpakt en zelfs door de kou heen is de plant geheel onbeschadigd aangekomen. Ik kan deze plant en Jngl allebei enorm aanraden!”
Ja, minimaal 5 uur per dag directe zonlicht is toch wel gewenst. Als een Ficus te weinig licht krijgt groeit de plant minder snel groeien afgevallen bladeren minder snel terug.
Zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft kan een ficus buiten staan. Je hebt wel kans dat de bladeren verbranden als ie meteen teveel zonlicht krijgt, de plant moet hier eerst rustig aan wennen.
Voor een ficus heb je geen speciaal potgrond nodig, biologisch of kamerplant potgrond werkt dus heel goed.
Ficus verzorgen
De Ficus heeft veel zonlicht nodig. Ideaal zou minimaal 5 uur per dag direct zonlicht zijn. Bij een raam in het zuiden zet je de kamerplant 2 tot 3 meter van het raam vandaan en bij een raam in het noorden, westen of oosten mag de Ficus direct voor het raam geplaatst worden. Pas wel op: straks word je nog jaloers van de hoeveelheid zon die deze grote jongen pakt!
De ficus verder van het raam zetten kan ervoor zorgen dat de plant minder snel groeit en ook afgevallen bladeren zullen minder snel terug groeien.
Wanneer de kamerplant direct van de kweker komt is het verstandig om de plant niet gelijk in direct zonlicht te plaatsen, maar de plant geleidelijk steeds dichterbij het raam te zetten. Zo kan de plant namelijk wennen aan direct zonlicht, want de bij de kweker wordt de plan onder gecontroleerd zonlicht gekweekt. Met zoΒ΄n snelle overgang kunnen de bladeren verbranden.
Bewatering
Het is belangrijk dat de grond van de Ficus altijd licht vochtig is. Zet de plant echter niet met zijn wortels in het water, want dan verdrinkt hij βΉ. Om te voorkomen dat de wortels onder water komen te staan is het verstandig om per keer kleine hoeveelheden water te geven. Om te begrijpen hoeveel water de Ficus nodig heeft, is het goed om in het begin met regelmaat de vochtigheid van de grond te controleren. Als de grond na zes dagen nog steeds erg nat is, dan is er simpelweg te veel water gegeven. Als de grond na twee dagen alweer opgedroogd is, dan heeft de plant iets meer water nodig.
De hoeveelheid water die een Ficus nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. De temperatuur, grootte van de plant en de hoeveelheid zonlicht. De belangrijkste regel is dat er nooit water op de bodem van de pot mag komen. Al het water dient door de grond geobsorbeerd te worden. Als je niet zeker weet hoeveel water de plant nodig heeft, dan kan je beter eerst weinig water geven. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een Ficus twee keer zoveel water in de zomer gebruikt ten opzichte van de winter.
Huisdieren
De Ficus is een giftige kamerplant. Bij het snoeien van de kamerplant komt wit melkachtig sap vrij wat kan irriteren op de droge huid. Wanneer huisdieren (of kinderen) de bladeren opeten kan dit leiden tot bultjes op de huid.
Voeding
De Ficus heeft in het begin geen voeding nodig. De voedingsstoffen uit de potgrond zouden voor de eerste 6 tot 8 weken voldoende moeten zijn. Daarna kan kamerplanten voeding gegeven worden, maar niet meer dan op de verpakking staat aangegeven. Bij te veel voeding kan de grond een te hoge zuurgraad krijgen waardoor de wortels moeilijker water op kunnen nemen. In de herfst of winter heeft de kamerplant helemaal geen voeding nodig.
Luchtzuiverend
De Ficus is werkelijk waar een luchtzuiverend wonder! De kamerplant kan stoffen als formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht halen.
Alle plus- en minpunten op een rij
Deze populaire kamerplant is een echte luchtzuiveraar die je huis-, bad- of slaapkamer een stuk gezonder maakt. Deze plant heeft wel gemiddeld water nodig, maar dat is zo gedaan! Helaas is de Ficus wel giftig, dus pas op met huisdieren en kinderen.
- Luchtzuiverend
- Gemiddeld water nodig
- Giftig
Temperatuur
De Ficus heeft veel zonlicht nodig. Ideaal zou minimaal 5 uur per dag direct zonlicht zijn. Het liefst heeft deze plant overdag een minimale temperatuur van 18β en 's nachts rond de 15β.