Ga naar hoofdinhoud

Ficus

De Ficus is al jaar en dag een populaire kamerplant. Met 150 soorten zijn de verschillende soorten Ficussen in veel woonkamers en kantoren terug te vinden. De Ficus vindt zijn oorsprong in Afrika, maar er komen ook diverse soorten voor in Zuid Amerika, AustraliΓ« en AziΓ«. De Ficus is onderdeel van de plantenfamilie Moraceae, in Nederland de Moerbeifamilie genoemd. Met een divers aantal soorten past er in elke woonkamer of kantoor een Ficus: bijvoorbeeld de Ficus Lyrata, gekenmerkt door zijn grote bladeren of de Ficus Elastica Burgundy, ook wel bekend als de rubberplant.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Gratis verzonden vanaf €35 (anders €2,95)
  • Rechtstreeks van de kweker, in 2–3 werkdagen geleverd
One Tree PlantedKoop een plant, wij planten een boom.LuchtzuiverendMakkelijk onderhoudFicus Ginseng Bonsai Zen in huis 70 cm 27 cm Gemiddelde waterbehoefteFicus Ginseng Bonsai59,00LuchtzuiverendFicus Lyrata (Vioolplant)Er is altijd wel een Ficus die in jouw woonkamer past! 120 cm 30 cm Gemiddelde waterbehoefteFicus Lyrata (Vioolplant)117,00LuchtzuiverendMakkelijk onderhoud2x Ficus Ginseng Bonsai Handzame Harmonie 40 cm 17 cm Gemiddelde waterbehoefte2x Ficus Ginseng Bonsai43,50Luchtzuiverend3x Ficus Natasja Jute Maar liefst drie tegelijk! 35 cm 12 cm Gemiddeld water nodig3x Ficus Natasja Jute27,25LuchtzuiverendFicus Vijg (Rubberboom) Een rubberboom die niet kapot te krijgen is 70 cm 17 cm Gemiddeld water nodigFicus Vijg (Rubberboom)33,25LuchtzuiverendMakkelijk onderhoud4x Ficus Green Kinky Groen kwartet 28 cm 12 cm Vaak water nodig4x Ficus Green Kinky24,25LuchtzuiverendFicus Robusta Rubberen Romantiek 95 cm 27 cm Vaak water gevenFicus Robusta53,75LuchtzuiverendFicus Ginseng Bonsai Groene Duim Starterkit 60 cm 22 cm Gemiddelde waterbehoefteFicus Ginseng Bonsai46,50LuchtzuiverendFicus Lyrata Orkest in je kamer 110 cm 24 cm Regelmatig water nodigFicus Lyrata59,00Uitverkocht :-(LuchtzuiverendMakkelijk onderhoudFicus Ginseng Bonsai 30 cm 12 cm Gemiddelde waterbehoefteFicus Ginseng Bonsai27,25Uitverkocht :-(LuchtzuiverendMakkelijk onderhoudFicus Elastica (Rubberplant)Elastisch Oudgroen 70 cm 19 cm Gemiddeld water nodigFicus Elastica (Rubberplant)32,00Uitverkocht :-(LuchtzuiverendFicus Benjamina Columnar Huilende bladeren, maar verder een heel vrolijk karakter 105 cm 30 cm Veel water nodigFicus Benjamina Columnar68,50Uitverkocht :-(LuchtzuiverendFicus Lyrata (Vioolplant)Groene Virtuoos 110 cm 27 cm Gemiddelde waterbehoefteFicus Lyrata (Vioolplant)68,50Uitverkocht :-(LuchtzuiverendFicus Lyrata Vioolblad zonder muzieklessen 130 cm 27 cm Regelmatig water gevenFicus Lyrata105,25

Reviews voor de Ficus

6Reviews
100%Beveelt de Ficus aan
Beveelt de Ficus Ginseng Bonsai aan
Thijs Wassenaar op 31 oktober 2023

“Super blij ermee was het geld wel waar krijg er super veel complimenten op”

Beveelt de Ficus Ginseng Bonsai aan
ChiKong op 1 april 2023

“Bezorgtijd en bezorgdoos was prima! De plant zelf was een cadeau voor mijn vriendin en die was heel blij met de plant. ”

Beveelt de Ficus Ginseng Bonsai aan
Winny op 30 juni 2022

“Goed verpakt. Levering volgens afspraak. Voldoet aan verwachting.”

Beveelt de Ficus Ginseng Bonsai aan
Frieda op 29 maart 2022

“Mooie plant. Ben er zeer blij mee.”

Beveelt de Ficus Ginseng Bonsai aan
Floor op 4 januari 2022

“Enige tijd geleden heb ik deze Ficus besteld en ik ben er nog steeds zo blij mee! Hij ziet er nog steeds prachtig uit, een mooie aanwinst in mijn plantenhoek”

Roelof Jan Elsinga op 11 december 2021

“Wat een fantastische plant! Zeer goed verpakt en zelfs door de kou heen is de plant geheel onbeschadigd aangekomen. Ik kan deze plant en Jngl allebei enorm aanraden!”

  • Gemiddeld water nodig
  • Erg sterk luchtreinigend
  • Licht, niet in direct zonlicht
  • Giftig voor huisdieren
Heeft een ficus veel licht nodig?

Ja, minimaal 5 uur per dag directe zonlicht is toch wel gewenst. Als een Ficus te weinig licht krijgt groeit de plant minder snel groeien afgevallen bladeren minder snel terug.

Kan een ficus buiten staan?

Zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft kan een ficus buiten staan. Je hebt wel kans dat de bladeren verbranden als ie meteen teveel zonlicht krijgt, de plant moet hier eerst rustig aan wennen.

Welke potgrond voor een ficus?

Voor een ficus heb je geen speciaal potgrond nodig, biologisch of kamerplant potgrond werkt dus heel goed.

Ficus verzorgen

De Ficus heeft veel zonlicht nodig. Ideaal zou minimaal 5 uur per dag direct zonlicht zijn. Bij een raam in het zuiden zet je de kamerplant 2 tot 3 meter van het raam vandaan en bij een raam in het noorden, westen of oosten mag de Ficus direct voor het raam geplaatst worden. Pas wel op: straks word je nog jaloers van de hoeveelheid zon die deze grote jongen pakt!

De ficus verder van het raam zetten kan ervoor zorgen dat de plant minder snel groeit en ook afgevallen bladeren zullen minder snel terug groeien.

Wanneer de kamerplant direct van de kweker komt is het verstandig om de plant niet gelijk in direct zonlicht te plaatsen, maar de plant geleidelijk steeds dichterbij het raam te zetten. Zo kan de plant namelijk wennen aan direct zonlicht, want de bij de kweker wordt de plan onder gecontroleerd zonlicht gekweekt. Met zoΒ΄n snelle overgang kunnen de bladeren verbranden.

Bewatering

Het is belangrijk dat de grond van de Ficus altijd licht vochtig is. Zet de plant echter niet met zijn wortels in het water, want dan verdrinkt hij ☹. Om te voorkomen dat de wortels onder water komen te staan is het verstandig om per keer kleine hoeveelheden water te geven. Om te begrijpen hoeveel water de Ficus nodig heeft, is het goed om in het begin met regelmaat de vochtigheid van de grond te controleren. Als de grond na zes dagen nog steeds erg nat is, dan is er simpelweg te veel water gegeven. Als de grond na twee dagen alweer opgedroogd is, dan heeft de plant iets meer water nodig.

De hoeveelheid water die een Ficus nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. De temperatuur, grootte van de plant en de hoeveelheid zonlicht. De belangrijkste regel is dat er nooit water op de bodem van de pot mag komen. Al het water dient door de grond geobsorbeerd te worden. Als je niet zeker weet hoeveel water de plant nodig heeft, dan kan je beter eerst weinig water geven. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een Ficus twee keer zoveel water in de zomer gebruikt ten opzichte van de winter.

Huisdieren

De Ficus is een giftige kamerplant. Bij het snoeien van de kamerplant komt wit melkachtig sap vrij wat kan irriteren op de droge huid. Wanneer huisdieren (of kinderen) de bladeren opeten kan dit leiden tot bultjes op de huid.

Voeding

De Ficus heeft in het begin geen voeding nodig. De voedingsstoffen uit de potgrond zouden voor de eerste 6 tot 8 weken voldoende moeten zijn. Daarna kan kamerplanten voeding gegeven worden, maar niet meer dan op de verpakking staat aangegeven. Bij te veel voeding kan de grond een te hoge zuurgraad krijgen waardoor de wortels moeilijker water op kunnen nemen. In de herfst of winter heeft de kamerplant helemaal geen voeding nodig.

Luchtzuiverend

De Ficus is werkelijk waar een luchtzuiverend wonder! De kamerplant kan stoffen als formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht halen.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze populaire kamerplant is een echte luchtzuiveraar die je huis-, bad- of slaapkamer een stuk gezonder maakt. Deze plant heeft wel gemiddeld water nodig, maar dat is zo gedaan! Helaas is de Ficus wel giftig, dus pas op met huisdieren en kinderen.

  • Luchtzuiverend
  • Gemiddeld water nodig
  • Giftig

Temperatuur

De Ficus heeft veel zonlicht nodig. Ideaal zou minimaal 5 uur per dag direct zonlicht zijn. Het liefst heeft deze plant overdag een minimale temperatuur van 18℃ en 's nachts rond de 15℃.

Minimale temperaturen

18 ºcOverdag
15 ºc’s Nachts