Ga naar hoofdinhoud

Ficus Rubberplant

De Fiscus Elastica en de Ficus Robusta worden ook we de rubberplanten genoemd. Ze zijn te herkennen aan hun luxe en rustige uitstraling. Dankzij de glanzende en neutrale kleur bladeren is deze plant een natural beauty. De Rubberplant, heeft haar naam te danken aan het feit dat er vroeger echt rubber uit deze planten gewonnen werd. Daarnaast zuivert deze Rubberplant ook nog eens de schadelijke stoffen in de lucht!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Gemiddeld water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Zonnige standplaats
  • Niet giftig

Rubberplant verzorgen (Ficus Elastica)

Standplaats

De Rubberplant is een vrij gemakkelijke huisgenoot. Deze plant kan met minder, maar ook met veel licht goed groeien. Wanneer de Fiscus Elastica minder licht ontvangt is er wel een kans dat de ze minder snel zal vertakken en met name in de lengte zal groeien. In de natuur groeit de Rubberplant naar het licht toe, wanneer de plant genoeg licht heeft ontvangen spreiden de bladeren pas en begint het vertakken. Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor de bladeren, dus deze plant heeft het liefst een plekje waar indirect zonlicht is.

Bewatering

De Fiscus Elastica houdt van rust en regelmaat, geef haar daarom ook op dezelfde dagen en dezelfde hoeveelheid water. In het begin zal je even moeten wennen aan de wensen van de plant, maar dat komt vanzelf goed! Start bijvoorbeeld met 1 keer per week en check of dit genoeg of te weinig is voor de Rubberplant. Je kunt dit checken door met je vinger de bovenste laag van de potgrond te voelen. Voelt deze te droog aan? Dan zal je misschien naar 2 keer per week water geven moeten gaan. In de zomer vindt de Fiscus Elastica het fijn om een lekkere douche te krijgen, ze is tenslotte toch wel een beetje een prinsesje hé! Zo'n douche zorgt ervoor dat het vuil van de bladeren afspoelt.

Huisdieren

De Fiscus Elastica is licht giftig, de sappen uit de bladeren kunnen zorgen voor irritatie op de huid.

Luchtzuiverend

Deze natural beauty heeft een groot voordeel: ze is luchtzuiverend! Deze plant zorgt niet alleen voor zuurstof maar maakt de lucht ook echt schoner. Via de bladeren neemt de Fiscus Elastica schadelijke stoffen op en breekt ze vervolgens af. Met deze Rubberplant heb je meteen een natuurlijke luchtverfrisser in huis!

Verpotten/bemesten

Je kunt de Fiscus Elastica na ongeveer twee of drie jaar in een andere pot zetten, in ieder geval in een pot die een slag groter is dan de vorige pot. Je kunt er ook voor kiezen om de plant zo groot te houden als dat die nu is, vervang dan wel even de potgrond. Dit kunt je ook het beste om de drie jaar doen. Verse potgrond zorgt ervoor dat de plant weer nieuwe voedingsstoffen uit de grond kan halen en op die manier gezond blijft. Mocht je deze Rubberplant willen stekken kun je dit het beste in het voorjaar doen.

Ziektes

De Fiscus Elastica is voornamelijk gevoelig voor spint en dopluis. Over het algemeen is deze soort plant gevoelig voor allerlei luis, deze kun je herkennen aan de plakkerige bladeren. Om dit te voorkomen kun je de bladeren soms besproeien en afnemen met een vochtig doekje.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze Rubberplant is een makkelijke huisgenoot, wel heeft zij graag regelmaat. Geef haar daarom op dezelfde dagen water, ook het liefst steeds dezelfde hoeveelheid. Jullie leren elkaar vast en zeker goed kennen. De sappen van deze Ficus Elastica zijn licht giftig, dus pas daar mee op. Een groot voordeel van deze kamerplant: ze is luchtzuiverend! Je Rubberplant zorgt voor een gezonde en frisse leefomgeving.

  • Een natural beauty
  • Makkelijke huisgenoot
  • Gemiddeld water
  • Luchtzuiverend
  • Licht giftige sappen

Temperatuur

De Ficus Elastica is snel tevreden. Overdag staat zij het liefst in een minimale temperatuur van 14℃ en is zij 's nachts tevreden met een minimale temperatuur van 8℃.

Minimale temperaturen

14 ºcOverdag
8 ºc’s Nachts