Ga naar hoofdinhoud

Monstera (Gatenplant)

De Monstera is een echte tropische plant met grote bladeren. Zijn bijnaam is de gatenplant. Mocht je je afvragen waar hij deze bijnaam aan te danken heeft, kijk dan even goed zijn bladeren ;). De Monstera komt uit de tropen van Zuid-Amerika. Deze plant is een echte klimplant en kan wel 20 meters hoog worden. Geen zorgen hoor, zo groot gaat hij in jouw woonkamer niet worden. Een Monstera is redelijk makkelijk in de verzorging en ook nog eens heel erg lucht reinigend.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Monstera (Gatenplant)

1Review
100%Beveelt de Monstera (Gatenplant) aan
Beveelt de Monstera Monkey Leaf aan
Nienke op 19 juli 2021

“Wat een prachtige plant! Ik vind hem alleen wel wat lastig om mooi te houden, er zijn al meerdere bladeren afgevallen. Zorg dat hij genoeg water krijgt en een mooi zonnig plekje heeft.”

 • Gemiddelde waterbehoefte
 • Sterk luchtreinigend
 • Uit de zon​
 • Giftig voor huisdieren
Hoe snel groeit een Monstera?

De groei van je Monstera hangt af van de hoeveelheid licht en water. In ideale omstandigheden, met helder indirect licht en constant vocht, kunnen Monstera's 30 tot 50 centimer per jaar groeien.

Wanneer moet ik mijn Monstera verpotten?

Verpot je Monstera op elk moment van het jaar in universeel potgrond. Aangezien deze planten het liefst potgebonden zijn, is het een goed idee om slechts om de twee tot drie jaar te verpotten.

Hoe moet ik een monstera stekken?

Je Monstera stekken is heel makkelijk: Snij net onder een luchtwortel en blad de stengel door. Het stekje plaats je in het water totdat deze groot genoeg is om in eigen potgrond te plaatsen.

Moet ik mijn Monstera sproeien?

Ja, de Monstera is een tropische plant die houdt van een vochtige lucht. Besproei regelmatige de bladeren met lauwwarm water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Waarom gaan de bladeren van mijn Monstera hangen?

Als je Monstera te weinig water krijgt kan het zijn dat de bladeren slap worden en gaan hangen en misschien zelfs bruin worden. Als je wel regelmatig je Monstera water hebt gegeven kan het zijn dat de lucht te droog is. Besproei de plant dan regelmatig met lauwwarm water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Wat betekenen bruine vlekken / stipjes op de bladeren?

Het lijken vlekken, stipjes maar ook een beetje een soort uitslag. Je plant zal in ieder geval niet erg happy zijn! Waarschijnlijk heeft hij last van trips schade. Dit betekend dat er kleine beestjes je plant beschadigen door de sappen er uit te zuigen. De Monstera is hier erg gevoelig voor, dus check je plant even goed op kleine zwarte of doorzichtige beestjes. Bekijk ook de planten eromheen, want volwassen beestjes kunnen ook vliegen...

Monstera (Gatenplant) verzorgen

Standplaats

Zorg dat je Monstera niet direct in contact komt met zonlicht, daar houd hij namelijk niet van. Thuis zet je hem dan ook niet direct in de zon maar een paar meter van het raam af. Zoek een plekje waar de plant geen of zelden direct zonlicht opvangt. Daarnaast is de Monstera een echte warmteliefhebber. Zorg dan ook dat hij altijd op kamertemperatuur staat, zo rond de 21 graden. De Monstera groeit wel naar het licht toe. Daarom is het aan te raden om het regelmatig een kwartslag te draaien. Dit voorkomt uitgroei aan een kant van de pot.

Bewatering

Een echte dorstige plant is de Monstera niet. Sterker nog, hij houdt juist niet van natte voeten. Je Monstera heeft graag regelmatig een kleine hoeveelheid water zodat de potgrond altijd licht vochtig is. Moeite met bepalen wanneer je plant weer water nodig heeft? Een handig trucje is de ‘wijsvingertest’. Steek je vinger in de potgrond en je voelt vanzelf of de grond nog vochtig is. Als je vinger niet vochtig is geef dan weer een gematigd water.

Huisdieren

De Monstera is een giftige plant. Let daarom op wanneer je huisdieren of kleine kinderen hebt. Met name honden en katten willen nog wel eens in de bladeren van deze plant bijten.

Voeding

Geef alleen voeding in de zomer, dit bevorderd de groei van de plant en voorkomt ziektes. Buiten de zomer om is voeding niet nodig en tijdens de koude wintermaanden zelfs schadelijk. Dan is jouw Monstera namelijk in ‘winterslaap’.

Luchtzuiverend

De Monstera is een echte luchtreiniger. Een van de meest lucht reinigende planten die je kunt vinden zelfs. De grote bladeren nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.

Alle plus- en minputen op een rij

De Monstera is een echte tropische plant met grote bladeren. Zijn bijnaam is de gatenplant. Deze plant is luchtreinigend en makkelijk in de verzorging.

 • Luchtreinigend
 • Makkelijk in de verzorging

  Temperatuur

  Daarnaast is de Monstera een echte warmteliefhebber. Zorg dan ook dat hij altijd op kamertemperatuur staat, zo rond de 21 °C. De Monstera groeit wel naar het licht toe. Daarom is het aan te raden om het regelmatig een kwartslag te draaien. Dit voorkomt uitgroei aan een kant van de pot. De Monstera stopt met groeien bij temperaturen onder de 10 °C.

  Minimale temperaturen

  21 ºcOverdag
  10 ºc’s Nachts