Ga naar hoofdinhoud

Olijfboom

De olijfboom staat bekend om zijn mediterrane en warme uitstraling. Deze plant kun je vooral in Spanje en Portugal tegenkomen. De olijfboom is makkelijk in de verzorging en staat graag in het zonlicht. Met deze plant haal je de zomerse sferen in huis, wie wilt dat nu niet?

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Olijfboom

2Reviews
50%Beveelt de Olijfboom aan
Beveelt de Olijfboom niet aan
M. Boukes op 19 april 2022

“De olea europea is bij bezorging helaas kleiner en veel minder vol dan op internet/op de website stond afgebeeld. Helaas vallen ook tot nu toe regelmatig de bladeren uit, ondanks het opvolgen van advies mbt standplaats en bewatering (verzorging). Ik kijk het nog even aan en hoop dat het olijfboompje nog verder groeit en voller wordt in de komende tijd. Zo niet, ga ik maar weer op zoek naar een vervangende plant voor in de vensterbank.”

Beveelt de 2x Olijfboom aan
Amina op 13 augustus 2021

“Deze planten zijn zulke beauties als ze eenmaal gewend zijn aan je huis. Ik geef ze 2x per week aardig wat water, want het zijn echte waterdrinkers. Maar ook weer niet te veel, dan worden de blaadjes bruin. Het is dus een beetje puzzelen met ze in het begin. In de winter bijvoorbeeld is het even een uitdaging. Ze willen warmte van de verwarming, maar ook weer niet te veel. Maar nu in de zomer: waanzinnig mooi om te hebben. Aanrader! Thanks Jngl xxx”

  • Weinig water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Warm & Zonnig
  • Niet giftig

Olijfboom verzorgen

Standplaats

De olijfboom staat graag in een lichte omgeving waar de zon ook naar binnen kan schijnen, zo veel mogelijk zonlicht geeft deze plant energie. Een plek in de volle zon zou het beste zijn, deze plant is gek op licht en warmte. Wil je de olijfboom buiten zetten? Dat kan zeker, zorg er dan wel voor dat je kiest voor een plekje waar de meeste zon op schijnt. In de winter is het slim om de olijfboom te verpotten en eventueel naar binnen te halen.

Bewatering

Bij de olijfboom is het belangrijk dat hij altijd in een lichtvochtige grond staat, controleer daarom dan ook geregeld de grond. Doordat deze plant op een plek staat waar de zon fel schijnt, kan de grond snel droog worden. In een hete zomer is het belangrijk om de olijfboom dan zeker wel 2 tot 3 keer per week water te geven. In de winter is dat minder.

Huisdieren

De olijfboom is niet giftig voor huisdieren.

Voeding

De olijfboom heeft in principe geen extra voeding nodig. Mocht je merken dat de plant toch wel wat voeding kan gebruiken, doe dit dan in het groeiseizoen.

Luchtzuiverend

De olijfboom is niet luchtzuiverend.

Verpotten/bemesten

Als de plantenbak van de olijfboom te klein wordt, is het noodzakelijk om de plant te verpotten. Stel dit niet te lang uit. Kies voor een plantenbak die in ieder geval 20% groter is zodat de plant weer de ruimte heeft om te groeien. Verpot de olijfboom het liefst in de lente.

Ziektes

De olijfboom kan last krijgen van ongedierten zoals luis, zowel wolluis als schildluis. Deze zijn te herkennen aan witte plukken op de plant, mocht je deze tegenkomen gebruik dan de ongedierten bestrijding.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Olijfboom is een echte sfeervanger in huis. In principe is het een makkelijke kamerplant. Hij staat graag in een lichte omgeving en heeft het liefst continue een lichtvochtige grond. Deze plant is niet luchtzuiverend, maar heeft weer zijn eigen kwaliteiten!

  • Mediterrane sfeer in huis
  • Niet luchtzuiverend

Temperatuur

Deze mediterrane plant heeft het prima naar zijn zin in Nederland, maar moet wel beschermd worden tegen de vorst. Vaak staat deze Olijfboom buiten, dat is geen probleem. In de winter hebben zij wel extra vocht en voeding nodig.

Minimale temperaturen

ºcOverdag
-10 ºc’s Nachts