Ga naar hoofdinhoud

Pachira

De Pachira, ook wel de Pachira Aquatica, is een makkelijke en tijdloze kamerplant voor in je huis. Deze kamerplant wordt ook vaak de ''Money Tree'' genoemd. Vroeger werd er in het Verre Oosten geloofd dat de bladeren van de Pachira geld konden vervangen. Deze Money Tree is dus ook nog eens een leuk cadeautje voor een feestelijke gelegenheid!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Sterke luchtreiniging
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Giftig voor huisdieren

Pachira verzorgen

Standplaats

De Pachira staat graag in het licht, zonder dat hij al te veel in direct zonlicht staat. Te veel direct zonlicht kan deze plant snel beschadigen. Als de bladeren een gele kleur krijgen betekent dit dat de plant te veel licht krijgt, zorg er dan voor dat je de Pachira snel een ander plekje geeft. Als de Pachira op een te donkere plek staat merk je dat ook vrij snel, de plant groeit dan wel even snel, maar krijgt weinig bladeren. Zet deze kamerplant bijvoorbeeld een aantal meter van het raam af, genoeg daglicht, maar geen direct zonlicht, een perfecte standplaats dus!

Bewatering

Deze plant is op het gebied van watergeven net iets anders dan andere kamerplanten. Eens in de drie weken heeft deze plant een flinke scheut water nodig, en daar kan hij dan weer even op teren. De Pachira slaat water op in zijn stam, dus de grond moet eerst goed uitgedroogd zijn voordat je opnieuw water kunt geven. In de hete zomermaanden kun je de plant wat meer water geven dan in de winter.

Huisdieren

Deze Pachira Aquatica is niet ontzettend giftig, maar uit de bladeren kunnen wel giftige sappen komen. In bepaalde landen worden de bladeren na het koken gegeten, maar dat raden wij in Nederland niet aan om te doen.

Voeding

Deze geldboom heeft weinig voeding nodig, alleen in het voorjaar zou je deze plant extra voeding kunnen geven mocht dat nodig zijn. Doordat de plant echt maar weinig voeding nodig heeft, raden wij je aan om maar de helft van de hoeveelheid normale universele voeding te geven.

Luchtzuiverend

De Pachira Aquatica is een sterk luchtzuiverende kamerplant, perfect voor een gezonde leefomgeving! Door de grote bladeren vangt deze plant veel schadelijke stoffen op, en zet deze om in een gezonde lucht.

Verpotten/bemesten

Deze geldboom staat het liefst ieder jaar in een schone pot, bij de grotere soorten is dat niet noodzakelijk. Bij de grotere en oudere soorten van de Pachira kun je in ieder geval elk jaar de toplaag vervangen, dat scheelt al veel. Hierbij hoef je alleen de bovenste laag van de grond te verwijderen en daarvoor nieuwe aarde aan toe te voegen. De beste periode om je Pachira te verpotten is in de lente, een seizoen waarin deze plant op zijn sterkst is.

Ziektes

Belangrijke factoren die ziektes veroorzaken bij de Pachira zijn tocht en droogte, voorkomt deze problemen door de plant regelmatig te sproeien. Mocht de Pachria Aquatica wel last krijgen van ongedierten, bestrijdt dit dan direct met een chemisch middel of biologische ongediertebestrijding.

Alle plus- en minpunten op een rij

Voor iedereen die wel eens vergeet zijn of haar planten water te geven: dit is de perfecte match! De Pachira is namelijk snel tevreden. Je kunt deze plant eens in de drie weken een goede scheut water geven en dan is hij helemaal voorzien. Deze kamerplant is niet ontzettend giftig, maar uit de bladeren kunnen wel giftige sappen komen dus houd de plant op afstand bij huisdieren en kinderen. Deze sterke luchtzuiveraar zorgt voor een gezonde omgeving, let wel op dat hij niet op de tocht staat, daar is hij geen fan van.

  • Weinig water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Licht giftige sappen

Temperatuur

Deze warmteliefhebber staat niet graag in de kou. De Pachira heeft overdag het liefst een minimale temperatuur van 19°C en 's nachts 16°C.

Minimale temperaturen

19 ºcOverdag
16 ºc’s Nachts