Ga naar hoofdinhoud

Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)

Elke dag pannenkoekdag! Deze Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) maakt je woonkamer nog iets gezelliger. Deze plant is met zijn unieke bladeren en luchtzuiverende krachten het meest bekende lid van de Pilea familie. Door weinig eisen op het gebied van verzorgen is de Pannenkoekplant een leuke en makkelijke huisgenoot, die kun je er zeker bij hebben!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Gemiddeld water nodig
  • Licht luchtzuiverend
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig

Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) verzorgen

Standplaats

De Pilea staat liever niet in direct zonlicht, maar geniet wel van een lichte omgeving. Kies een licht plekje waar hij in ieder geval niet zal verbranden. De bladeren zullen snel laten zien of deze Pannenkoekplant tevreden is met zijn standplaats. De bladeren kunnen slap gaan hangen en geel verkleuren, dit laat zien dat de plant graag een plekje met wat minder licht zou willen. Als deze plant te weinig nieuwe bladeren aanmaakt kan dit een teken zijn dat hij op een te donkere plek staat.

Bewatering

De Pannenkoekplant krijgt het liefst iedere week een kleine hoeveelheid water. De grond van deze plant mag lichtvochtig blijven. Te veel water en te weinig water zijn dingen waar deze Pilea niet goed tegen kan. Het gaat dus om de juiste hoeveelheden en een mooie balans. Het onderhoud is dus niet heel moeilijk, één keer per week een hoeveelheid water is voldoende. Zo kan je Pannenkoekplant een mooie tijd mee!

Huisdieren

De Pannenkoekplant is niet giftig, helemaal veilig dus om in huis te hebben!

Luchtzuiverend

De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren. Mocht je het doel hebben om je woon- of slaapkamer gezonder te maken, dan heb je wel meerdere exemplaren nodig van deze Pilea.

Verpotten/bemesten

Het beste is om de Pannenkoekplant direct na aanschaf of in de lenteperiode te verpotten. Kies in iedergeval een pot die een slag groter is dan de huidige pot, het liefst een geglazuurde pot die niet te veel vocht uit de grond trekt. Wij raden je aan om deze Pilea Peperomioides eens in de twee jaar te verpotten.

Ziektes

De Pannenkoekplant is bijna niet gevoelig voor ziektes, hij kan heel af en toe last krijgen van meeldauw. Dit kun je bestrijden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze Pilea staat liever niet in direct zonlicht, maar wel op een licht plekje. De Pannenkoekenplant krijgt het liefst iedere week een klein beetje water, het valt dus mee met de hoeveelheid werk wat je aan deze plant hebt. Gelukkig is deze plant niet giftig, dus helemaal veilig om in huis te hebben! Een fijne luchtzuiveraar is de Pilea zeker. Door zijn kleine formaat kan hij niet heel veel lucht zuiveren, maar het is zeker een gezonde huisgenoot om erbij te hebben.

  • Niet veel water nodig
  • Niet giftig
  • Licht luchtzuiverend
  • Gevoelige bladeren

Temperatuur

De Pannenkoekenplant staat liever niet in een omgeving waar het te koud is. Van temperatuurverschillen wordt hij ook niet bepaald vrolijk. Daarom heeft hij graag overdag een minimum temperatuur van 14℃ en 's nachts rond de 12℃.

Minimale temperaturen

14 ºcOverdag
12 ºc’s Nachts