Ga naar hoofdinhoud

Polyscias

Deze jungle bewoner brengt de tropische sferen zeker weten in je huis. De Polyscias, ook wel de Aralia, is een stoere en wilde plant die zich vooral in donkere hoekjes thuisvoelt. De Aralia doet het goed op donkere plekjes en heeft niet veel licht nodig. De Polyscias heeft een Griekse naam: ''poly'' betekent ''veel'' en ''scias'' betekent ''schaduw'', zijn naam zegt dus al genoeg!

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Gemiddeld waterbehoefte
  • Licht luchtreinigend
  • Schaduw
  • Niet giftig

Polyscias verzorgen

Standplaats

Polyscias heeft een aantal eisen over zijn standplaats. Hij behoort tot de planten die graag groeien op halfschaduw plekken en is gek op donkere hoekjes. Een perfecte plant dus als je weinig ramen of licht hebt in je huis. De plant heeft zeker wel een beetje zonlicht nodig, maar liever geen direct zonlicht. De Polyscias staat ook liever niet op de tocht, daar is hij erg gevoelig voor.

Bewatering

Voor het watergeven van de Polyscias moet je het een en ander weten. De grond van deze plant moet continue vochtig blijven, het is belangrijk om daar op te letten. Controleer dus regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is, zo niet? Geef dan wat water bij. Een te vochtige grond kan de wortels beschadigen, daarom is het noodzakelijk om zeker in de beginperiode de plant goed in de gaten te houden. Zo leer je de Polyscias wat beter kennen en weet je wanneer hij water nodig heeft.

Huisdieren

De Polyscias / Aralia is niet giftig voor mensen of huisdieren.

Luchtzuiverend

De Polyscias zet CO2 om in zuurstof, maar is verder niet luchtzuiverend. Deze plant reinigt de lucht dus wel, maar zuivert de lucht niet. Ondanks dat is het een fijne huisgenoot om mee te leven.

Verpotten/bemesten

De Polyscias groeit over het algemeen vrij goed dus je kunt deze plant om de 2 jaar het beste verpotten. Mocht de huidige pot te klein worden dan kun je dit natuurlijk eerder doen. Een grotere pot zorgt ervoor dat hij beter kan groeien en dus gezond blijft, ook een nieuwe lading potgrond zal de Polyscias op den duur goed doen.

Ziektes

Ondanks dat deze plant een stoere jungle bewoner is, kan hij wel gevoelig zijn voor ziektes. Bladluis en spint zijn ziektes die vooral bij deze plant voorkomen, deze kun je tegengaan door de plant regelmatig te besproeien met water. Ook kan je Polyscias last krijgen van witte plekken op de bladeren, dit komt door kalk. De kalk zal waarschijnlijk uit het water komen waarmee je de plant verzorgt. Gebruik als het mogelijk is regenwater of een ontkalkingsmiddel in het water.