Ga naar hoofdinhoud

Tabaksplant

De tabaksplant, ook wel de vioolplant of Ficus genoemd, is een bijzondere plant. Deze plant luistert namelijk naar drie verschillende namen en heeft een krachtige en sjieke uitstraling. Deze plant is al jaren een favoriet onder de kamerplanten en heeft zijn populariteit te danken aan de vele soorten en maten die er te vinden zijn. Oorspronkelijk komt de vioolplant uit Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en AustraliΓ« liggen zijn roots. Dankzij zijn grote en helder groene bladeren is de tabaksplant een Γ©chte blikvanger in je woonkamer!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Tabaksplant

1Review
100%Beveelt de Tabaksplant aan
Roelof Jan Elsinga op 11 december 2021

“Wat een fantastische plant! Zeer goed verpakt en zelfs door de kou heen is de plant geheel onbeschadigd aangekomen. Ik kan deze plant en Jngl allebei enorm aanraden!”

  • Gemiddeld water nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Veel zonlicht
  • Giftig voor huisdieren

Tabaksplant verzorgen

Standplaats

De tabaksplant staat het liefst op een lichte plek, vlakbij het raam. Wanneer de plant in een te donkere ruimte staat zal de groei verminderen en dat is natuurlijk zonde. Ze hebben behoefte aan veel zonlicht, graag minimaal zo'n 5 uur per dag, een echte zonliefhebber dus! Belangrijk om te weten is dat deze plant gekweekt wordt onder gefilterd licht, dus wanneer je hem thuis direct in de volle zon zet zal dat te heftig zijn voor zijn bladeren. Plaats de vioolplant dus steeds wat dichter bij het raam, zodat hij even kan wennen.

Bewatering

De grond van een tabaksplant moet altijd vochtig zijn, terwijl er geen laag water bij de wortels blijft staan. Het is daarom slim om kleine hoeveelheden water te geven, zodat de plant het water steeds rustig kan opnemen. Geef de tabaksplant dan ook pas weer water als de grond droger begint te worden. Als je deze plant net in huis hebt is het belangrijk om de grond vaak te controleren, je moet namelijk even een inschatting krijgen hoe snel hij water op neemt en hoe vaak jij dus water moet geven. Over het algemeen heeft deze plant dus wel veel water nodig, maar met mate, zodat er geen laagje water onderin de pot komt te staan!

Huisdieren

Hoe mooi deze vioolplant ook is, hij is helaas wel giftig. Het sap dat vrijkomt na het snoeien geeft irritaties op de huid Γ©n het eten van de blaadjes door huisdieren is ook schadelijk op de huid. Mocht dit gebeuren neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

Luchtzuiverend

Deze vioolplant is niet alleen mooi, maar ook nog eens sterk luchtzuiverend. Perfect om in je slaapkamer of kantoor neer te zetten dus!

Verpotten/bemesten

Het is slim om de tabaksplant direct na aanschaf te verpotten. Mocht je ervoor kiezen dit niet te doen, dan kun je hem het beste in de lente verpotten. De beschadigde wortels en bladeren zullen dan sneller herstellen. Na de eerste keer verpotten kun je dit zo om de twee jaar herhalen, mocht de pot eerder te klein worden kun je dit natuurlijk eerder doen. Belangrijk: gebruik geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water kan dan minder gemakkelijk door de wortels bereikt worden. Nadat je de tabaksplant hebt verpot is het goed om te weten dat je even niet te veel water moet geven. Een grotere plantenbak zorgt ervoor dat de gezondheid en groei van de plant verbetert, verpotten maar!

Ziektes

Als deze kamerplant last heeft van luis dan zal je dat merken aan de plakkerige bladeren en vloer onder de pot. De soorten luis geven namelijk een plakkerige substantie af, mocht je dit tegenkomen schaf dan direct een bestrijdingsmiddel aan. Het is daarom een aanrader om eens in de drie of vier maanden de bladeren en de grond onder de pot even te checken, dat scheelt uiteindelijk een hoop gedoe!

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze Tabaksplant is niet alleen mooi, maar ook nog eens sterk luchtzuiverend. Een ideale plant om als collega te hebben dus. Een schone lucht zorgt ervoor dat je een betere concentratie hebt en dus productiever kunt werken. Deze plant heeft een gemiddelde verzorging nodig. Het water geven vergt enige kennis, zorg dat je de plant pas weer water geeft als de grond droger begint te worden. Te veel water is schadelijk voor deze Ficus. Helaas is deze mooie plant wel giftig, pas dus op met de sappen van de plant bij de huid van je huisdieren.

  • Sterk luchtzuiverend
  • Gemiddelde verzorging nodig
  • Giftige sappen

Temperatuur

De Tabaksplant staat graag in het zonlicht met overdag een gemiddelde temperatuur van 14℃. 'S nachts staat de Ficus liever niet in een temperatuur waar het onder de 8℃ komt.

Minimale temperaturen

14 ºcOverdag
8 ºc’s Nachts