Verzorging

Calamondin (Mandarijnenboom) verzorgen

De Calamondin is een citrusboom en komt van oorsprong ook uit de landen waar veel Citrus vruchten worden verbouwd; Spanje. Het zomerse klimaat is hier perfect voor deze bomen. Door de vele uren zonlicht in de zomer krijgen de bloemen voldoende energie om vruchten te produceren. In Nederland kun je deze citrusboom tijdens de lente en zomermaanden gewoon buiten zetten. Wanneer het kouder wordt moet je hem echter wel een plekje binnen geven. OP de Spaanse citrusvelden kunnen deze bomen wel 2 meter hoog worden, dit laat het Nederlandse klimaat echter niet toe maar hij kan wel 1 tot anderhalve meter hoog worden.

Iets voor jou?

Standplaats

Zet de Calamondin tijdens de winter op een zonnige plek in de woonkamer. Het beste is om hem bij een raam te zetten waar veel zonlicht door naar binnen komt. In de herfst, lente en zomer kun je de mandarijnenboom het beste buiten zetten op een zonnige plek. Houd de boom wel zo veel mogelijk uit de wind. Bij vorst en harde wind raden we aan de mandarijnenboom binnen te zetten. Wanneer de bladeren van de boom geel/bruin worden betekend dit dat hij te weinig zonlicht heeft. Zoek dan een zonniger plekje voor de boom.

Bewatering

De Calamondin heeft regelmatig water nodig. Met name wanneer de boom bloemen begint te maken en de vruchten doorkomen. Laat hem niet volledig uitdrogen. Tijdens de zomer kun je hem makkelijk om de dag water geven. In de winter is 1 a 2 maal per week genoeg. Geef lauwwarm water, niet te veel want als de wortelen onder water komen te staan kan er wortelrot bij de boom ontstaan. Let hier dus ook op wanneer de plant buiten staat en het flink regent.

Huisdieren

De Calamondin is niet giftig, ook de vruchten niet. Hij gaat prima in combinatie met huisdieren. Let er wel op dat jouw huisdier niet de vruchten van de plant steelt. Dat zou zonde zijn!

Voeding

De Calamondin heeft geen voeding nodig al is het wel aan te raden dit eens per jaar te doen. Geeft deze voeding tijdens de zomerperiode om de vruchtontwikkeling te stimuleren. Let wel op want teveel voeding kan voor verzuring van de wortelen zorgen. Hierdoor gaan de wortelen rotten.

Luchtzuiverend

De Calamondin is een plant die het grootste deel van het jaar buiten staat. Hier heeft hij een lichte lucht reinigende werking. Wanneer je een lucht reinigende plant zoekt voor binnen is de Calamondin niet geschikt.

Nog meer over planten

Winkelwagen
Scroll to Top