Verzorging

Coffea Arabica (Koffieplant) verzorgen

De Coffea Arabica komt (in tegenstelling tot de naam doet vermoeden) uit het Afrikaanse Ethiopië. Dit is het koffieland van de wereld en waar nog altijd grote koffieplantages te vinden zijn met deze planten. In Nederland is de koffieplant de laatste jaren een erg populaire kamerplant geworden door zijn vele en mooie bladeren. Aan de koffieplant kunnen koffiebonen groeien die je vervolgens ook zelf kunt verwerken. Hier is wel wat werk en geduld voor nodig, je zult de bonen goed moeten drogen om ze vervolgens te roosteren.

Iets voor jou?

Standplaats

De Coffea Arabica houdt van veel licht. Zet hem daarom ook op een zo zonnig mogelijk plekje neer. Let wel op dat je hem na de aankoop voorzichtig laat wennen aan het licht door hem niet direct in het licht te zetten en om de dag iets meer direct daglicht te geven. Na een week is de plant wel gewend en heeft hij minimaal 5 uur zonlicht nodig per dag. Zorg dat de plant op kamertemperatuur staat en niet op de tocht. Dit kan namelijk zorgen voor bruine bladeren.

Bewatering

De Coffea Arabica heeft niet veel water nodig. Zorg er echter wel voor dat de grond van de plant altijd licht vochtig is. We raden aan om regelmatig een kleine hoeveelheid water te geven. Een makkelijke truc voor het goed vochtig houden van de plant is door om de dag ja vingen in de potgrond te steken. Voelt de grond nog vochtig aan, dan is water geven niet noodzakelijk. Door hier een beetje mee te experimenteren zul je op de duur doorhebben wanneer de plant weer water nodig heeft. In de zomer zul je regelmatiger water moeten geven dan in de winter. Let er ook op dat het verplaatsen van de plant invloed kan hebben op de waterbehoefte.

We raden daarnaast aan om de plant af en toe te besproeien net een plantenspuit. Dit zorgt niet alleen voor mooie, glimmende bladeren maar voorkomt ook dat er veel stop op de bladeren komt. Hierdoor kan de plant zonlicht beter opnemen.

Huisdieren

De Coffea Arabica is niet giftig. Let wel op wanneer er vruchten aan de plant komen. Wanneer deze onbehandeld worden gegeten kan dit zorgen voor misselijkheid.

Voeding

Het geven van plantenvoeding in de lente en zomer is aan te raden. Doe dit ongeveer eens in de maand. Dat kan gewoon met standaard plantenvoeding of voeding voor groene kamerplanten. geef in de winter en herfst absoluut geen voeding, dat zorgt voor beschadiging aan de wortelen.

Luchtzuiverend

De Coffea Arabica is licht lucht reinigend. Mocht je dus opzoek zijn naar een plant die veel CO2 aanmaakt dan is dit niet je match. Als decoratieve kamerplant is het echter een grote aanwinst!

Nog meer over planten

Winkelwagen
Scroll to Top