Ga naar hoofdinhoud

Yucca

De Yucca is afkomstig uit Mexico en staat ook wel bekent als de Maya palm. De palm was met name populair bij de inheemse Amerikaanse bevolking. Met name omdat het sap in de palm een helende werking heeft, hier maakte ze medicijnen van. Ook vandaag de dag wordt dit nog gebruikt in middelen tegen gewrichtspijn. In Nederland staat de Yucca ook wel bekend als de Palmlelie. De Yucca is ideaal als opzoek bent naar een makkelijk te onderhouden plant.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Erg sterk luchtreinigend
  • Direct zonlicht
  • Giftig voor huisdieren

Yucca verzorgen

In de natuur zijn de Yucca’s nog steeds te vinden, met name in de droogte van Mexico en Texas. Hier staat de plant in de brandende zon. Zet hem bij jou thuis dus ook op een lichte plek neer, het liefste bij een raam waar veel zonlicht op staat. Een Yucca heeft dagelijks minimaal 5 uur zonlicht nodig. Laat de Yucca na aankoop wel rustig wennen aan het zonlicht. Dit kan door hem steeds een beetje dichter naar het raam te plaatsten. In de zomer kan de Yucca ook buiten prima uit de voeten.

Bewatering

Een Yucca is redelijk makkelijk te onderhouden. Zo kun je de grond laten drogen voordat je weer water geeft. Waar de Yucca echter niet van houd is natte voeten. Geef daarom een kleine hoeveelheid lauwwarm water. Wanneer de palm te veel water krijgt ontstaat er wortelrot. In zijn natuurlijke omgeving is de Yucca tevens ook niet gewend om vaak water te krijgen. Zo kan de Yucca in de winter makkelijk tot wel 6 weken zonder water. In de zomer is dit een stuk minder, maar ook dan is eens in de 2 a 3 weken voldoende voor de palm. Sproeien van de palm is niet noodzakelijk maar wel aan te raden. Zo is de Yucca palm vatbaar voor luis. Door regelmatig te besproeien met bijvoorbeeld een plantspuit kan dit voorkomen worden.

Huisdieren

Het sap in de Yucca palm is giftig. Let hier dus op met jonge kinderen en huisdieren. Wanneer je een kat hebt is het aan te raden om een goede krabpaal te kopen. Zo leeft hij zich niet uit op de palm van de Yucca!

Voeding

De Yucca is van nature een sterke plant en voeding is daarom niet noodzakelijk. Alleen in de lente en zomer kun je af en toe een beetje normale plantvoeding geven om de Yucca beter te laten groeien en gezond te houden.

Luchtzuiverend

De Yucca heeft ook nog eens een lucht reinigende werking! Ondanks dat de lucht reiniging van de Yucca niet heel hoog is, kan dot toch worden gezien als een mooie extra!

Yucca verzorgen

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze makkelijke kamerplant is fijn om in huis te hebben, de Yucca is namelijk sterk luchtreinigend. Daarnaast is deze plant makkelijk te onderhouden, hij heeft pas weer water nodig als de grond helemaal is opgedroogd. Wel is het sap in de Yucca giftig, let hiermee dus op met jonge kinderen en huisdieren.

  • Makkelijke verzorging
  • Sterk luchtreinigend
  • Giftige sappen

Minimale temperatuur

De Palmlelie heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig.

Minimale temperaturen

10 ºcOverdag
4 ºc’s Nachts