Ga naar hoofdinhoud

Zamioculcas (ZZ Plant)

De Zamioculcas is een bijzondere plant en wordt ook wel de ZZ Plant genoemd. Hoe deze bijzondere naam precies is ontstaan blijft een raadsel. De afgelopen jaren is deze plant steeds meer te zien in de Nederlandse huiskamers. Van oorsprong komt de Zamioculcas voor op droge plekken zoals Zanzibar en Kenia en heeft hij sterke en dikke wortels. Door deze sterke en dikke wortels kan de ZZ Plant genoeg water opslaan, een makkelijke plant in de verzorging dus!

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Indirect licht
  • Giftig voor huisdieren

Zamioculcas verzorgen

Standplaats

De Zamioculcas is vrij makkelijk in zijn standplaats. Het maakt deze plant niet echt uit waar hij staat, een plek met half-schaduw en indirect licht zal deze plant het beste doen laten groeien. Helemaal in de schaduw kan ervoor zorgen dat de plant langzamer zal groeien. Het tegenovergestelde is dus als je de Zamioculcas vol in het zonlicht zet dat hij enorm zal gaan groeien, en het gevolg hiervan kan zijn dat hij zijn eigen gewicht niet kan houden. Door de plant af en toe een beetje te draaien zorg je ervoor dat de Zamioculcas aan alle kanten gelijk blijft groeien en niet uit balans raakt. Mocht het een lekker warme lente en zomer zijn dan kun je de ZZ plant ook naar buiten verplaatsen, let er dan wel op dat deze niet de hele dag in het directe zonlicht staat.

Bewatering

De Zamioculcas is vrij makkelijk in de bewatering, ze verbruiken namelijk niet veel water doordat hij het water opslaat in de wortels en stam. In de winter kan deze plant bijvoorbeeld 2 tot 4 weken zonder water, in de zomer kun je de plant ongeveer een week zonder water laten staan. Voordat je de Zamioculcas nieuw water geeft moet je er wel op letten dat de grond helemaal droog is.

Huisdieren

Deze plant is lichtelijk giftig voor zowel huisdieren als bij kinderen. Let er daarom op dat huisdieren en kinderen alleen maar kijken naar de plant!

Luchtzuiverend

Als het gaat om luchtzuivering staat deze ZZ Plant niet bovenaan. Wel zorgt hij net zoals de meeste kamerplanten voor een natuurlijke omzetting van CO2 naar zuurstof, maar dat blijft het dan bij deze Zamioculcas ook bij.

Verpotten/bemesten

Het verpotten bij de Zamioculcas is een belangrijke taak. Deze plant heeft namelijk niet alleen een bijzondere naam, maar ook bijzondere wortels. De wortels van deze ZZ Plant groeien namelijk in een cirkel in de pot. Deze cirkel, ook wel ''knol'' groeit steeds een beetje meer tegen de rand van de pot aan. Als je de Zamioculcas te laat verpot kunnen de wortels de huidige pot laten barsten, dat zou zonde zijn. Bij erg stevige potten zal dat niet zo snel gebeuren, maar dan kunnen de wortels wel beschadigen dus het is belangrijk dat de Zamioculcas de ruimte krijgt om te groeien.

Ziektes

Deze plant is vrij sterk in de gezondheid en heeft vrijwel geen last van ziektes, maar dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Check de plant daarom af en toe even op ongedierten en sproei hem zo nodig met lauw water, door de gladde bladeren spoelen de ongedierten er gemakkelijk af.