Ga naar hoofdinhoud

Zamioculcas (ZZ Plant)

De Zamioculcas is een bijzondere plant en wordt ook wel de ZZ Plant genoemd omdat de volledige naam Zamioculcas Zamiifolia nogal een mondvol is. De afgelopen jaren is deze plant steeds meer te zien in de Nederlandse huiskamers. Van oorsprong komt de Zamioculcas voor op droge plekken zoals Zanzibar en Kenia en heeft hij sterke en dikke wortels. Door deze sterke en dikke wortels kan de ZZ Plant genoeg water opslaan, een makkelijke plant in de verzorging dus!

Reviews voor de Zamioculcas (ZZ Plant)

2Reviews
100%Beveelt de Zamioculcas (ZZ Plant) aan
Beveelt de Zamioculcas aan
Manon op 17 november 2021

“Mooie oerplant! Weinig onderhoud super geleverd”

Beveelt de Zamioculcas aan
Stephanie G op 11 augustus 2021

“Verliefd op deze plant! Echt een aanvulling op de kamer, een hele makkelijke plant en is hier goed verpakt en verzorgd aangekomen.”

  • Weinig water nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Indirect licht
  • Giftig voor huisdieren

Zamioculcas verzorgen

Standplaats

De Zamioculcas is vrij makkelijk in zijn standplaats. Het maakt deze plant niet echt uit waar hij staat, een plek met half-schaduw en indirect licht zal deze plant het beste doen laten groeien. Helemaal in de schaduw kan ervoor zorgen dat de plant langzamer zal groeien. Het tegenovergestelde is dus als je de Zamioculcas vol in het zonlicht zet dat hij enorm zal gaan groeien, en het gevolg hiervan kan zijn dat hij zijn eigen gewicht niet kan houden. Door de plant af en toe een beetje te draaien zorg je ervoor dat de Zamioculcas aan alle kanten gelijk blijft groeien en niet uit balans raakt. Mocht het een lekker warme lente en zomer zijn, dan kun je de ZZ plant ook naar buiten verplaatsen, let er dan wel op dat deze niet de hele dag in het directe zonlicht staat.

Bewatering

De Zamioculcas is vrij makkelijk in de bewatering, ze verbruiken namelijk niet veel water doordat hij het water opslaat in de wortels en stam. In de winter kan deze plant bijvoorbeeld 2 tot 4 weken zonder water, in de zomer kun je de plant ongeveer een week zonder water laten staan. Voordat je de Zamioculcas nieuw water geeft moet je er wel op letten dat de grond helemaal droog is.

Huisdieren

Deze plant is lichtelijk giftig voor zowel huisdieren als bij kinderen. Let er daarom op dat huisdieren en kinderen alleen maar kijken naar de plant!

Luchtzuiverend

Een ZZ plant is een efficiënte luchtzuiveraar. Ze zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals xyleen, tolueen en benzeen, en zoals andere kamerplanten zetten CO₂ om naar zuurstof.

Verpotten/bemesten

Het verpotten bij de Zamioculcas is een belangrijke taak. Deze plant heeft namelijk niet alleen een bijzondere naam, maar ook bijzondere wortels. De wortels van deze ZZ Plant groeien namelijk in een cirkel in de pot. Deze cirkel, ook wel knol groeit steeds een beetje meer tegen de rand van de pot aan. Als je de Zamioculcas te laat verpot kunnen de wortels de huidige pot laten barsten, dat zou zonde zijn. Bij erg stevige potten zal dat niet zo snel gebeuren, maar dan kunnen de wortels wel beschadigen dus het is belangrijk dat de Zamioculcas de ruimte krijgt om te groeien.

Ziektes

Deze plant is vrij sterk in de gezondheid en heeft vrijwel geen last van ziektes, maar dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Check de plant daarom af en toe even op ongedierten en sproei hem zo nodig met lauw water, door de gladde bladeren spoelen de ongedierten er gemakkelijk af.

Alle plus- en minpunten op een rij

Voor iedereen die wel eens vergeet om zijn of haar planten water te geven: de Zamioculcas zal je daar niet op afkeuren. Deze plant heeft namelijk weinig water nodig, perfect dus voor een makkelijke verzorging! Deze plant is daarentegen niet luchtzuiverend en wel licht giftig. Pas dus op met huisdieren en kinderen. In de winter kan deze plant makkelijk 2 tot 4 weken zonder water, in de zomer ongeveer een week zonder. Ook de standplaats maakt voor de Zamioculcas niet zo uit. Een snel tevreden huisgenoot dus!

  • Weinig water nodig
  • Snel tevreden
  • Sterke plant
  • Sterk luchtzuiverend
  • Licht giftig

Temperatuur

De Zamioculcas is over het algemeen een erg makkelijke plant, ook op het gebied van temperaturen. Hij staat overdag graag in een omgeving waar de minimum temperatuur rond de 15ºC en 's nachts zo rond de 10ºC.

Minimale temperaturen

15 ºcOverdag
10 ºc’s Nachts