Ga naar hoofdinhoud

Begrippenlijst kamerplanten

Het worden van een trotse ouder van een plantkindje betekent ook dat je terechtkomt in een wereld met een hele eigen taal! We hebben deze begrippenlijst voor je samengesteld om je op weg te helpen in de wereld van kamerplanten. Ideaal als je bijvoorbeeld een moeilijk begrip tegenkomt op social media of in een artikel. Voor je weet praat je mee over hydrocultuur, de voor- en nadelen van perliet of het dieven van je plant.

# Besproeien
Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit een tropische omgeving met hoge luchtvochtigheid. Het advies is dan om deze planten te besproeien; met een plantenspuit elke dag de plant sprayen met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
# Bonsai
Bonsai is een Japans woord dat vertaald kan worden naar ‘boom in pot’. Het is een verzameling technieken om planten te kweken, vormen en verzorgen, zodat deze er natuurlijk en oud uitziet als een miniatuur boompje.
# Bont blad
Bladeren met anders gekleurde delen worden ook wel ‘bonte bladeren’ genoemd of variegated in het Engels. Het blad kan bijvoorbeeld deels wit of geel zijn door een genetisch defect. Dit resulteert in prachtige unieke planten die erg gewild zijn.
# Chlorofyl
Chlorofyl is het goedje wat een plant zo'n groene kleur geeft! Het is pigment waarmee de plant zonlicht omzet in energie tijdens fotosynthese.
# Cultivar
Een plant die speciaal is gekweekt op bepaalde eigenschappen en die betrouwbaar vermeerderd kan worden. De term komt van de Engelse woorden cultivated en variety.
# Dieven
Het dieven van een plant is het weghalen van zijscheuten (okselknoppen) die aan de plant groeien. Dit wordt gedaan bij bijvoorbeeld de tomatenplanten omdat er anders een warboel van kleinere bladeren en stengels ontstaat. Dit gaat ten kosten van de hoofdtak.
# Guttatie
Bij guttatie ontstaan er vochtdruppeltjes aan de punten van het blad, dit wordt ook wel een huilende plant genoemd. Dit is niet schadelijk voor de plant, maar is juist een manier om overtollig water af te stoten.
# Halfschaduw
Een plek waar een plant niet meer dan 4 uur volle zon krijgt, wordt halfschaduw genoemd. Vaak is dit een raam die naar het oosten of westen wijst.
# Honingdauw
Honingdauw is een heldere en plakkerige substantie die op de bladeren van planten wordt achtergelaten door verschillende dieren, zoals witte vliegen, rupsen en luizen. Honingdauw kun je bestrijden door de insecten te bestrijden die het honingdauw veroorzaken.
# Hydrocultuur
Hydrocultuurplanten zijn (om)gekweekt om met hun wortels langdurig in het water te staan. Zo zijn de planten super makkelijk om te verzorgen en hierdoor erg geliefd op kantoren en openbare ruimtes.
# Hygrometer
Met een hygrometer kan de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte gemeten worden. Een handig meetinstrument dat zowel te vinden is in analoge of digitale variant.
# Luchtwortel
Bij sommige planten groeien wortels niet in de grond, maar vanuit de knopen van de stengel. Een mooi voorbeeld hiervan is de Monstera. Met deze luchtwortels halen de planten voeding en water uit de lucht en zet de plant zich met deze wortels vast aan de boomstammen waar ze tegenaan groeien.
# pH
Dit is een zuurtegraad en staat voor pondus Hydrogenium. De schaal loopt op van pH 1 t/m 14 en geeft aan hoe zuur of alkalisch iets is. In het geval van kamerplanten gaat dit dus op om potgrond. pH 7 is neutraal (niet zuur, niet kalkrijk) en boven pH 7 wordt alles steeds kalkrijker. Een plant groeit het beste in aarde die ook op z'n natuurlijke standplaats voorkomt. Zo houdt een Ficus van kalkhoudend potgrond met een hoge pH, maar een Guzmania heeft liever zure grond met een lage pH waarde.
# Perliet
Perliet zijn de kleine witte korrels die je vaak ziet in potgrondmixen. Het is een vulkanisch mineraal dat zorgt voor een luchtiger substraat en betere drainage van het water.
# Stekje
Een stekje is een deel van een plant afkomstig van de stengel, het blad of de wortel waar een nieuwe plant uit kan groeien. Elke plant kan worden vermeerderd hoewel de manier waarop gestekt kan worden verschilt per plant.
# Vermiculiet
Een natuurlijk voorkomend gesteente dat populair is om zaden in te ontkiemen, omdat het water en voedingsstoffen goed vasthoudt en isolerend werkt.
# Winterhard
We noemen een plant winterhard wanneer deze zonder enige bedekking de kou van de winter overleeft. Of een plant winterhard is, hangt af van hoe streng de winter is en in welk klimaat die zich bevindt. Zo kan een plant in Zuid-Europa winterhard zijn maar een Nederlandse winter niet overleven. Zelfs in het land kan het sterk verschillen. Hoe noordelijker of hoe oostelijker des te kouder een winter kan worden wat net het verschil kan uitmaken.
# Wortelgebonden
Planten waarvan de wortels te groot worden voor de plantpot worden wortelgebonden. Zo'n plant is vaak ongezond, omdat de wortels onvoldoende toegang hebben tot voeding en water.
# Wortelrot
Wanneer een kamerplant te veel of te vaak water krijgt, kan de plant verdrinken. Doordat de aarde te nat is kunnen de wortels geen zuurstof meer opnemen. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en dit wordt wortelrot genoemd.
# Zaailing
Een jonge plant die niet gekweekt is van een stekje maar van een zaadje wordt ook wel een zaailing genoemd.