Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn bontbladige planten?

Bonte bladeren of Variegated in het Engels zijn bladeren met anders gekleurde delen. Vaak heeft een bontbladig plant een decoratieve witte rand of gele vlekken of strepen op het blad. De term wordt losje gebruikt in de plantenwereld voor elke plant met meerdere kleuren.

Hoe ontstaat het

Er zijn plantsoorten die altijd bonte bladeren hebben. Deze soorten hebben dan ook vaak Variegata of Aurea bij goudbladigheid in de naam. Het kan voorkomen op een enkel nieuw blad of soms door een genetische defect zijn alle bladeren bont. Dit is zeldzaam en stekjes zijn lastig te vinden, of prijzig.

Het kan wel in schitterende bladeren resulteren. Zoals onderstaande halfwitte Monstera van Wild Leaf Bristol.

Bontbladige Monstera

Sommige vormen van bontbladigheid komen in de natuur voor maar bovenstaand geval is door mutatie een gebrek aan chlorofyl in de bladeren. Zo vind er in het witbond geen fotosynthese plaats en moet het groene gedeelte harder werken. Bonte bladeren kunnen de plant dus een stuk moeilijker maken om te verzorgen maar het resulteert zeer unieke planten!

Bont is dus zeker niet beperkt tot witbond of geelbond, maar elke variatie in kleur. Zo vond ik deze roze Begonia Maculata van Foliage Plant Studio wat een prachtig voorbeeld is van een bont blad.

Roze Begonia Maculata