Ga naar hoofdinhoud

De anti-snurk plant: ananasplant Bromelia, waar of onzin?

Bijgewerkt:

Ananas op nachtkast De Bromelia Ananas, ofwel de ananasplant, zou een positieve werking hebben op het tegengaan van snurken. Mij maakte het verhaal nieuwsgierig en ik ging tot op de bodem uitzoeken wat hier van waar is! Zou de ananasplant echt zo’n wonderplant zijn?

De claim lijkt te zijn ontstaan uit een persbericht van de Britse supermarkt ASDA. Het persbericht claimt dat het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek heeft gedaan naar de plant en doordat deze 's nachts lucht produceert en de lucht zuivert je zou helpen tegen snurken. Dit mooie verhaal werd online veelvuldig verspreid: "NASA zegt dat deze plant helpt tegen snurken".

Het ontstaan van snurken

Om naar een mogelijke oplossing te kijken die snurken tegen zou gaan, leek het me eerst verstandig om iets meer te weten te komen over het ontstaan van snurken. Met wat Googelen kwam ik tot het antwoord: zodra je in slaap valt verslappen de spieren in je lichaam zich, dus ook de spieren die zich in je mond en keel bevinden. De verslapping van de spieren in je mond en keel zorgen er dus uiteindelijk voor dat de luchtweg blokkeert. Deze blokkade veroorzaakt trillingen en die trillingen leiden vervolgens dan weer tot snurken.

Maar dit is niet alleen de oorzaak van het snurken. Er spelen ook nog allerlei andere factoren mee die snurken kunnen veroorzaken of verergeren: slijmproductie, roken, alcohol, allergieën, gevoeligheid voor bepaald eten en obesitas kunnen er allemaal aan bijdragen dat jij in de nacht een oorverdovend geluid maakt. Hoe zou een kleine plant als de Bromelia Ananas er dan voor zorgen dat jij je in de nacht stilhoudt?

Ananasplant tegen nurken

Het effect van de ananasplant

Er is één veel geciteerd studie van NASA uit 1989 naar het effect van (een aantal) luchtzuiverende kamerplanten. Maar de Bromelia Ananasplant was hier geen onderdeel van. Het klopt wel dat deze plant 's nacht een klein beetje zuurstof afgeeft, maar dit is echt niet genoeg om snurken te stoppen omdat dit vooral een fysieke vernauwing van de luchtwegen is. Dat beetje extra zuurstof gaat je snurken, helaas, niet oplossen.

De conclusie? Het is onzin dat deze ananasplant helpt tegen snurken.