Ga naar hoofdinhoud

Wortelrot. Wat te doen?

Bijgewerkt:

Je zorgt goed voor jouw plant(en). Ze krijgen dan ook regelmatig te drinken. Maar wist je dat je door het geven van te veel water wortelrot kunt veroorzaken? Wij leggen je uit hoe je het herkent en voorkomt.

Water geven. Het lijkt zo simpel. Maar het geven van te veel water of te vaak kan ervoor zorgen dat jouw plant gaat lijden aan diverse kwaaltjes. Eén ervan is wortelrot. Doordat de aarde te nat is kunnen de wortels geen zuurstof meer opnemen. Hierdoor zullen de wortels uiteindelijk gaan rotten. Het maakt niet uit welke plant je hebt. Alle planten zijn gevoelig voor deze kwaal.

Gele bladerenVia @plant_je_plant op Instagram

Wanneer jouw plant lijdt aan wortelrot zul je dit als eerste zien aan de bladeren. De bladeren zullen geel verkleuren of juist indrogen en bruin worden. Eerst een paar gele vlekjes, het blad zal slap gaan hangen en in sommige gevallen uiteindelijk bruin kleuren en van de plant vallen.

Heb je een cactus of vetplant en het vermoeden dat deze lijdt aan wortelrot? Dit kun je zien aan de stam/stengel van deze plant. Deze wordt slap en snotterig. Niet bepaald een fraai gezicht en ook nog eens dodelijk voor jouw groene vriend.

Nu je weet wat wortelrot is en hoe je het kunt herkennen is het ook handig om te weten wat je eraan kunt doen.

WortelrotVia @plantladyvibe op Instagram

  • Het begint met het controleren van de potgrond. Dit doe je gewoon met je vinger. Voel eens hoe vochtig de aarde enkele centimeters onder het oppervlak is? Redelijk vochtig? Dan is de kans groot dat de aarde rondom de wortels nog natter is, omdat water nu eenmaal naar beneden zakt.

  • Haal de plant uit de pot en verwijder de aarde rondom de wortels. Dit kun je doen door zachtjes te schudden en eventueel een handje te helpen met je vingers. Zorg ervoor dat de wortels goed vrijkomen.

  • Zodra je de wortels vrij hebt, controleer je ze. Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.

  • Afhankelijk van de hoeveelheid wortels die je hebt verwijderd, is het noodzakelijk om ook een stuk van de plant zelf af te halen. De verhouding wortels en plant moet namelijk in balans zijn. Je kunt gemakkelijk een stukje van de plant wegsnijden of wegknippen. Zorg er wel voor dat je een schoon mes of schaar gebruikt. Je wilt de gezonde delen immers niet aantasten met bacteriën.

  • De aarde die je eerder van de wortels hebt verwijderd kun je weggooien. Voorzie jouw plant van schone aarde en plant deze opnieuw in de pot. En zie, je hebt jouw plant gered!

Zolang jouw plant leeft zal hij je dankbaar zijn. En jij… jij mag trots zijn op deze levensreddende actie!