Ga naar hoofdinhoud

Bomen planten. Hallo zuurstof!

Wij van jngl.nl denken graag aan onze aardbol. Voor elke plant die we verkopen laten we via ‘One Tree Planted’ een boom planten. Buiten dat dit goed is voor het milieu en het behoud van de natuur, reduceert het ook onze carbon (CO2) footprint.

We weten het allemaal. Bomen en planten zorgen voor zuurstof en houden de aarde in balans. Ondanks dit gegeven werden er in 2019 zo'n 11.9 miljoen (!) hectaren bos gekapt1. Hiervan was ruim 1/3e regenwoud welke belangrijk zijn voor biodiversiteit en carbonopslag. We verliezen, al jarenlang, te veel belangrijk oerbos over de hele wereld2.

Bosverlies in miljoenen hectaren sinds 2002

Een huishouden stoot jaarlijks gemiddeld direct 7,5 ton CO2 uit door energie in huis (lampen, verwarming e.d.) en vervoer (gebruik van bijvoorbeeld een auto)3. Daarbovenop komt nog eens 12,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding, spullen en kleding. Dat is behoorlijk natuurlijk!

Wist je dat je hier eenvoudig invloed op kunt uitoefenen en jouw footprint kunt verlagen? Maak bijvoorbeeld gebruik van openbaar vervoer en reis voor de korte stukjes per fiets of te voet. Verruil die oude energievretende koelkast eens voor een nieuwe met energielabel A+++. De trein brengt je tegenwoordig ook op verre bestemmingen. Het vliegtuig is dus niet altijd nodig. En houd je van lekker shoppen? Dan is een bezoek aan de tweedehands winkel zeker de moeite waard. Jouw footprint kun je hiermee in sommige gevallen tot bijna de helft verlagen.

En zo werkt dat ook met het planten van bomen. Bomen spelen een grote rol in het CO2 gehalte in de atmosfeer. Zo lang een boom groeit neemt deze CO2 op. Deze opname verschilt sterk per boom maar is gemiddeld 10 ton CO2 per hectare per jaar4.

One Tree Planted herstel AustraliëOne Tree Planted herplanting in Australië na de 2020 bosbranden.

Daarom werken we samen met de organisatie One Tree Planted om de wereld een beetje groener te maken en CO2 uitstoot te verminderen. Voor elke kamerplant die gekocht wordt doneren wij aan One Tree Planted zodat er een boom geplant wordt.

Op deze manier dragen wij een steentje bij. Wil jij dit ook? Doneer direct aan een bomenplant organisatie als One Tree Planted of Trees for All, maar je kunt natuurlijk ook zelf een boom planten! Er zijn verschillende vrijwillgers die evenementen organiseren om bomen te planten zoals ook het Limburgs Landschap.

Zo’n eyecatcher in jouw tuin ziet er niet alleen prachtig uit, maar het is dus ook nog eens goed voor het milieu. Wat wenst een groen mens zich nog meer…?