Ga naar hoofdinhoud

Cactus

De cactus is een echte overlever en niet meer weg te denken in het huidige interieurbeeld. Deze plant is makkelijk te verzorgen en past in elke huisstijl. De cactusfamilie bestaat allerlei verschillende soorten en maten. Door de bijzondere uitstraling en weinig verzorging is de cactus absoluut een van de meest populaire kamerplanten.

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Meestal niet
  • Weinig lichteisen
  • Giftig voor huisdieren

Cactus verzorgen

Standplaats

Voor de meeste cactussen maakt het vrij weinig uit hoeveel licht zij krijgen. Dit maakt de keuze voor de standplaats makkelijker, je kunt de cactus zowel in een donkere als lichte ruimte zetten. Als je de cactus dan toch in een lichte ruimte zet, probeer er dan voor te zorgen dat de cactus zo veel mogelijk zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer de cactus zich ''thuis'' voelt. De meeste cactussen kunnen niet tegen vorst, dus zet ze liever niet buiten.

Bewatering

De cactus kan lang zonder water. In de herfst en winter periode kun je de cactus met gemak drie maanden zonder water laten staan. Bij lage temperaturen mag de grond zo droog mogelijk zijn. Mocht de cactus in een warmere ruimte staan, bijvoorbeeld naast de radiator, dan kun je de cactus een keer per maand wat water geven.

Huisdieren

Door de velen soorten cactussen kan het nog wel eens verschillen of de een wel of niet giftig is. Sommige cactussen zijn wel giftig, uit deze soorten kunnen sommige melksappen ontstaan welke schadelijk zijn voor zowel mensen als huisdieren. De stekels of doorns kunnen huid irritatie opleveren, laat deze dan ook verwijderen mochten deze in de huid komen.

Voeding

De cactus heeft over het algemeen weinig voeding nodig. Eventueel kun je bij elke vierde keer water geven een beetje voeding toevoegen, let er op dat dit niet te veel is. De cactus groeit van nature erg langzaam, dus het werkt niet om extra veel voeding te geven.

Luchtzuiverend

De cactus is over het algemeen niet luchtzuiverend.

Verpotten/bemesten

Verpot een cactus alleen als het noodzakelijk, het is namelijk geen makkelijke klus. Mocht de grond te klein worden of de grond verzuren, is het wel slim om de cactus te verpotten. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat je stekels in je handen krijgt. Om de cactus op te tillen kun je gebruik maken van een handdoek, zo beschadig je ook de plant niet.

Ziektes

De cactus is gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid, wat kan resulteren in schimmels op de plant. Met een sterke water straal kun je de cactus schoonmaken, maar let er wel op dat je de plant niet kapot spuit.