Ga naar hoofdinhoud

Cactus

De cactus is een Γ©chte overlever en niet meer weg te denken in het huidige interieurbeeld. Deze plant is makkelijk te verzorgen en past in iedere huisstijl. De cactusfamilie bestaat uit allerlei verschillende soorten en maten. Door zijn bijzondere uitstraling en makkelijke verzorging is de cactus absoluut een van de meest populaire kamerplanten.

  Cactus verzorgen

  Standplaats

  Voor de meeste cactussen maakt het vrij weinig uit hoeveel licht zij krijgen. Dit maakt de keuze voor de standplaats makkelijker, je kunt de cactus zowel in een donkere als lichte ruimte zetten. Als je de cactus dan toch in een lichte ruimte zet, probeer er dan voor te zorgen dat de cactus zo veel mogelijk zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer de cactus zich ''thuis'' voelt. De meeste cactussen kunnen niet tegen vorst, dus zet ze liever niet buiten.

  Bewatering

  De cactus kan lang zonder water. In de herfst en winter periode kun je de cactus met gemak drie maanden zonder water laten staan. Bij lage temperaturen mag de grond zo droog mogelijk zijn. Mocht de cactus in een warmere ruimte staan, bijvoorbeeld naast de radiator, dan kun je de cactus een keer per maand wat water geven.

  Huisdieren

  Door de velen soorten cactussen kan het nog wel eens verschillen of de een wel of niet giftig is. Sommige cactussen zijn wel giftig, uit deze soorten kunnen sommige melksappen ontstaan welke schadelijk zijn voor zowel mensen als huisdieren. De stekels of doorns kunnen huid irritatie opleveren, laat deze dan ook verwijderen mochten deze in de huid komen.

  Voeding

  De cactus heeft over het algemeen weinig voeding nodig. Eventueel kun je bij elke vierde keer water geven een beetje voeding toevoegen, let er op dat dit niet te veel is. De cactus groeit van nature erg langzaam, dus het werkt niet om extra veel voeding te geven.

  Luchtzuiverend

  De cactus is over het algemeen niet luchtzuiverend.

  Verpotten/bemesten

  Verpot een cactus alleen als het noodzakelijk, het is namelijk geen makkelijke klus. Mocht de grond te klein worden of de grond verzuren, is het wel slim om de cactus te verpotten. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat je stekels in je handen krijgt. Om de cactus op te tillen kun je gebruik maken van een handdoek, zo beschadig je ook de plant niet.

  Ziektes

  De cactus is gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid, wat kan resulteren in schimmels op de plant. Met een sterke water straal kun je de cactus schoonmaken, maar let er wel op dat je de plant niet kapot spuit.

  Alle plus- en minpunten op een rij

  De Cactus is een hele makkelijke huisgenoot, zelfs voor iemand zonder groene vingers! Dit plantje kan lang zonder water, perfect dus als je een druk leven hebt of wel eens wat dingen vergeet.

  • Makkelijk in de verzorging
  • Een echte overlever
  • Kan lang zonder water
  • Niet lucht zuiverend
  • Gevoelig voor luchtvochtigheid

  Temperatuur

  De Cactus is een sterk plantje, hij kan veel aan. Ook met de temperatuur is deze plant niet zo moeilijk. Hij is van oorsprong veel warmte gewend in de woestijn, maar staat tegenwoordig graag overdag in een gemiddelde temperatuur van 15℃ en 's nachts 1℃.

  Minimale temperaturen

  15 ºcOverdag
  1 ºc’s Nachts