Ga naar hoofdinhoud

Varen

Deze tropische plant is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de meeste huishoudens. Het is een luchtzuiverende, sterke en knusse plant die in ieder interieur wel zijn plekje kan vinden. De verzorging van een Varen is vrij gemakkelijk en hij zorgt ook nog eens voor een gezonde lucht in huis, helemaal healthy dus!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

  Varen verzorgen

  Standplaats

  De Varen is gek op schaduw, in de natuur groeit deze plant meestal op een plek in de schaduw, in huis heeft hij ook deze wens. Een plek in de schaduw zou dus een geschikte plek zijn, maar deze plant kan veel zonlicht ook zeker verdragen, als het maar geen direct zonlicht is. Direct zonlicht beschadigt de bladeren met als gevolg een verkleuring. Mochten de bladeren van kleur veranderen is dat een teken dat je de plant wat verder van het raam af moet zetten, dan krijgt hij te veel zonlicht.

  Bewatering

  Deze plant houdt ervan om altijd een vochtige grond te hebben, maar te veel water is niet zijn favoriet. Een laagje water in de pot kan schadelijk zijn voor de wortels, dus het is slim om dit te voorkomen. Door regelmatig te checken of de grond nog licht vochtig is voorkom je dat je te veel water geeft aan de Varen. Het hangt van de plant af hoe vaak je water zal moeten geven, leer elkaar dus een beetje kennen!

  Huisdieren

  Niet alle Varens, maar wel een aantal soorten van deze plant zijn giftig of kunnen in ieder geval giftige stoffen bevatten. Pas daarom op met huisdieren en kinderen en raadpleeg bij contact met de plant de huis- of dierenarts.

  Luchtzuiverend

  Deze Varen hoort zeker bij de groep van luchtzuiverende planten, dus hij is een gezonde huisgenoot! De Varen zet zijn mondjes overdag open en zuigt op deze manier de CO2 op, deze zet hij dan weer om in zuurstof. Daarnaast filtert hij schadelijke stoffen en geuren, ook handig voor in de slaap- of badkamer dus!

  Verpotten/bemesten

  Deze plant is geen harde groeier, het is dus ook niet nodig om hem ieder jaar te verpotten. Het is slim om direct na de aankoop de Varen in een pot te zetten, hierna kun je er zeker twee jaar mee vooruit. Wanneer je dan gaat verpotten kies voor een pot die in ieder geval een slag groter is dan de huidige en gebruik universele potgrond.

  Ziektes

  Een sterke plant, zo kun je de Varen zeker noemen! Een voordeel dus dat hij bijna geen last krijgt van ziektes of ongedierte. Mocht je wel wat ongedierte tegenkomen, dan kun je een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

  Alle plus- en minpunten op een rij

  Deze gezonde kamerplant is het zonnetje in huis. Hij heeft over het algemeen niet veel water nodig en staat het liefst in de schaduw, handig dus als jij ook niet zo gek bent op de zon. Helaas zijn een aantal soorten van de Varen wel giftig, maar het is daarentegen wel een sterke speler. Hij heeft bijna nooit last van ziektes en ongedierte.

  • Luchtzuiverend
  • Weinig water nodig
  • Sterke plant
  • Giftige soorten

  Temperatuur

  De Varen staat graag in de schaduw en heeft overdag het liefst een gemiddelde temperatuur van 15℃ en 's nachts 12℃.

  Minimale temperaturen

  15 ºcOverdag
  12 ºc’s Nachts