Ga naar hoofdinhoud

Beaucarnea (Olifantspoot)

De bijnaam voor de Beaucarnea in Nederland is de Olifantspoot. Deze naam heeft hij te danken aan zijn dikke stam. Die stam is zo dik omdat de Beaucarnea in zijn stam water opslaat. Je verwacht het niet, maar de Beaucarnea heeft erg veel weg van een cactus. Deze plant komt uit Mexico. In het warme en droge Mexicaanse klimaat heeft deze plant die wateropslag in zijn stam meer dan nodig!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Beaucarnea (Olifantspoot)

7Reviews
100%Beveelt de Beaucarnea (Olifantspoot) aan
Lidy op 14 juni 2022

“Leuke gemakkelijke plant ”

Natasa op 6 mei 2022

“Prachtig. ”

d van dierendonck op 11 februari 2022

“makkelijke plant die niet veel water nodig heeft en de plant is makkelijk te bestellen via het internet ik heb alleen geen verzorgings beschrijving erbij gehad dus moest ik alles opzoeken maar het is een aanrader”

StΓ©phanie op 8 september 2021

“Plant keurig verpakt geleverd en ziet er super leuk uit.”

Maarten op 16 juli 2021

“Levering was super met track en trace en hij doet het heel goed, ben er heel blij mee en ik ga zeker nog vaker bestellen”

  • Weinig water nodig
  • Licht luchtreinigend
  • Direct zonlicht
  • Niet giftig
Waar komt de naam Olifantspoot vandaan?

De Beaucarnea wordt ook wel een olifantenpoot genoemd vanwege zijn karakteristieke stam die onderin een stuk breder wordt, een soort knolvormige voet. De plant gebruikt deze om water op te slaan. Een andere bijnaam voor deze plant is de Paardenstaartpalm vanwege zijn sliertige blad.

Hoe vaak geef je een Beaucarnea water?

De Beaucarnea vindt het heerlijk om een paar weken van de zon te genieten en met rust te worden gelaten. Geef pas water als de grond tot aan de wortels droog aanvoelt. Is het nog vochtig? Wacht dan nog een paar dagen voordat je water geeft.

Waarom zijn de bladeren van mijn Beaucarnea geel?

Als je een Beaucarnea te veel water geeft worden de toppen van de bladeren geel en gaan de bladeren hangen. Als dit gebeurt wacht dan met water geven totdat de grond droog is en geef wat minder water dan normaal.

Is de Olifantspoot giftig voor katten?

De Olifantspoot is niet giftig en daarom uitstekend in combinatie met huisdieren.

Olifantspoot (Beaucarnea) verzorgen

De Olifantspoot ofwel Beaucarnea is gewend aan het Mexicaanse klimaat. Hij houd dan ook van de nodige uren zon per dag. Zet de Olifantspoot daarom bij een raam waar hij veel zonlicht vangt. Het liefste krijgt hij minimaal een uur of 5 zon per dag. Als de palm te donker staat dan worden de bladeren geel en maakt hij geen nieuwe aan. Bij een goede standplaats zul je zien dat de plant veel nieuwe bladeren aanmaakt waardoor deze er voller uit ziet. De groei van de Olifantspoot gaat erg langzaam.

Bewatering

De Beaucarnea ziet er misschien niet uit als een cactus maar heeft er meet van weg dan je verwacht. Zo slaat deze plant ook een hoop water op in zijn stam. Hierdoor heeft hij weinig water nodig en is hij erg makkelijk te onderhouden. Laat de potgrond eerst uitdrogen en geef vervolgens een flinke scheut water. Het is belangrijk pas water te geven nadat de potgrond is uitgedroogd. Een overkill aan water zorgt bij deze plant namelijk voor wortelrot. We raden aan om hiervoor lauwwarm water te gebruiken, dat vinden ze fijn. Bruine punten aan de bladeren is vaak een teken dat de plant teveel water gehad heeft. Let hier in het vervolg dus op.

Huisdieren

De Olifantspoot is niet giftig en daarom uitstekend in combinatie met huisdieren. De stam van de plant echter niet fungeren als krabpaal voor je kat. Hier is de Olifantspoot niet erg op gesteld :-).

Voeding

De Beaucarnea is een makkelijk te onderhouden plant en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Deze jongens kunnen erg goed voor zichzelf zorgen. Aan het begin van de zomer kan eenmalig voeding worden gegeven. Geef een beperkte dosis voeding, teveel voeding kan namelijk de wortelen verzuren en dit is niet goed voor de plant.

Luchtzuiverend

De Beaucarnea is licht lucht reinigend. De plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze om in CO2. Dit doet hij echter niet zo snel als veel andere groene kamerplanten uit ons assortiment. Al met al heeft de Beaucarnea dus wel een lucht reinigende functie.

Alle plus- en minpunten op een rij

De olifantspoot is populair voor een reden! Met zijn stoere uitstraling en omdat hij zo makkelijk te verzorgen is vind je deze groene vriend op veel plekken terug. Wel moet je er rekening mee houden dat deze plant graag in het zonnetje staat dus bewaar een mooi plekje voor het raam voor hem.

  • Verbruikt weinig water
  • Kan goed tegen droge lucht
  • Wil minimaal 5 uur zonlicht

Geen koukleum

Als het gaat om minimale temperaturen is de Beaucarnea, in tegenstelling tot de meeste kamerplanten, bijna winterhard en accepteert (bijna) temperaturen onder het vriespunt. Probeer de temperatuur nooit lager te krijgen dan 3 Β° C en hoewel hogere temperaturen geen probleem zijn krijg de beste groei rond de 21 Β° C.

Minimale temperaturen

12 ºcOverdag
3 ºc’s Nachts