Ga naar hoofdinhoud

Chlorophytum Comosum (Graslelie)

De Chlorophytum Comosum (ook wel de Graslelie) is een snelle groeier die bijna niet dood te krijgen is. Doordat deze plant zo makkelijk te stekken is staat voordat je het weet je hele huis vol met deze Afrikaanse bodembedekker. Een makkelijke plant die al jaren huiskamers opvrolijkt.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Chlorophytum Comosum (Graslelie)

1Review
100%Beveelt de Chlorophytum Comosum (Graslelie) aan
Emma op 11 juni 2021

“Mooi en vol! Erg tevreden. EΓ©n keer in de week een plens water en violΓ .”

  • Veel water nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
Waarom krijgt mijn Graslelie bruine punten?

Bruine puntjes aan de uiteindes van de bladeren zijn een teken van een te droge lucht. Deze kan je afknippen maar je kan ook de plant besproeien met een plantenspuit.

Kan de Graslelie buiten staan?

In de zomer kunnen alle soorten graslelie's naar buiten maar houdt er wel rekening mee dat deze plant niet winterhard is. Ook jonge plantjes kan je beter eerst binnen laten groeien tot ze wat sterker zijn.

Graslelie verzorgen

Standplaats

Deze Graslelie staat graag op een lichte plek, zonder te veel direct zonlicht. De lichte plekken hebben voorkeur, maar mocht de lelie op een donkere plek staan red hij het ook wel. Als deze plant op een donkere plek staat heb je wel kans dat de bladeren ook wat donkerder zullen kleuren. In principe is de Graslelie een kamerplant, maar je kunt hem in de zomer ook buiten neerzetten. Het liefst staat deze Graslelie in een ruimte waar een gemiddelde kamertemperatuur aanwezig is.

Bewatering

De Graslelie staat het liefste in een vochtige grond, let hierbij wel op dat de grond niet te vochtig is. Als de grond te vochtig is dan kunnen de wortels gaan rotten en zal je dat snel aan de plant gaan merken. Geef de Graslelie in de zomermaanden ongeveer 2 tot 3 keer per week water en in de wintermaanden ongeveer 1 keer per week. Maak je geen zorgen als je de plant een keer bent vergeten water te geven, het is een sterke plant dus daar zal hij geen last van hebben. Door de Graslelie ook nog eens elke week te besproeien met wat water zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid van de plant hoog blijft.

Huisdieren

De Graslelie is niet giftig voor huisdieren of mensen. Vaak worden alle lelies als giftig gezien, bijvoorbeeld voor katten. Bij de Chlorophytum Comosum is dat dus niet het geval, het is een veilige plant om op iedere plek neer te zetten.

Voeding

Je kunt de Chlorophytum Comosum in de lente en zomer ongeveer eens in de twee weken extra voeding geven, elke maand zou ook voldoende zijn. In de wintermaanden heeft deze plant geen extra voeding nodig.

Luchtzuiverend

De Chlorophytum Comosum is een van de meet luchtzuiverende kamerplanten. Zijn grootste kracht is het verwijderen van schadelijke stoffen in de lucht, die in ieder huis vaak wel te vinden zijn. De Graslelie zuivert 95% van alle schadelijke stofdeeltjes in de lucht, een ideale luchtzuiveraar dus!

Verpotten/bemesten

Deze Graslelie groeit snel, daarom is het handig om hem elk jaar te verpotten naar een grotere pot. Op deze manier krijgen de wortels genoeg ruimte om te blijven groeien. Naast een grotere pot is het verpotten ook belangrijk voor de grond, verse potgrond doet deze lelie erg goed.

Ziektes

De Chlorophytum Comosum is gevoelig voor ongedierten zoals luis en spint. Het is dus belangrijk om je graslelie af en toe te controleren op witte of bruine vlekjes. Mocht je deze vlekjes of bolletjes tegenkomen is het slim om deze snel te bestrijden met de juiste middelen.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Graslelie is een sterke plant, die je niet zo snel zwak krijgt. Voor de mensen zonder groene vingers onder ons is dit dus een fijne kamerplant om in huis te hebben. Wel heeft deze plant veel water nodig, maar dat is zo gedaan! Hij is namelijk sterk luchtzuiverend. Wanneer jij hem genoeg water geeft zorgt deze plant voor een schone en gezonde leefomgeving. Vaak worden alle lelies als giftig gezien, maar goed nieuws: deze Chlorophytum Comosum is niet giftig!

  • Sterke plant
  • Luchtzuiverend
  • Niet giftig
  • Veel water nodig

Temperatuur

Het verschil tussen de minimum temperaturen is vrij groot. De graslelie heeft overdag graag een temperatuur van 18℃ en kan 's nachts prima overleven met een minimale temperatuur van 2℃. Natuurlijk zal je deze temperatuur binnenshuis niet aantikken, maar het is altijd goed om te weten!

Minimale temperaturen

18 ºcOverdag
2 ºc’s Nachts