Verzorging

De anti-snurk plant: ananasplant Bromelia, waar of onzin?

De Bromelia Ananas, ofwel de ananasplant, zou een positieve werking hebben op het tegengaan van snurken. Mij maakte het verhaal nieuwsgierig en ik ging tot op de bodem uitzoeken wat hier van waar is! Zou de ananasplant echt zo’n wonderplant zijn?

Het ontstaan van snurken

Om naar een mogelijke oplossing te kijken die snurken tegen zou gaan, leek het me eerst verstandig om iets meer te weten te komen over het ontstaan van snurken. Met wat Googlen kwam ik tot het antwoord: zodra je in slaap valt verslappen de spieren in je lichaam zich, dus ook de spieren die zich in je mond en keel bevinden. De verslapping van de spieren in je mond en keel zorgen er dus uiteindelijk voor dat de luchtweg blokkeert. Deze blokkade veroorzaakt trillingen en die trillingen leiden vervolgens dan weer tot snurken.

Maar dit is niet alleen de oorzaak van het snurken. Er spelen ook nog allerlei andere factoren mee die snurken kunnen veroorzaken of verergeren: slijmproductie, roken, alcohol, allergieën, gevoeligheid voor bepaald eten en obesitas kunnen er allemaal aan bijdragen dat jij in de nacht een oorverdovend geluid maakt.

Maar hoe kan een kleine plant als de Bromelia Ananas er nou voor zorgen dat jij je in de nacht stilhoudt? Het zit ‘m in de eigenschappen van de plant. ’s Nachts geeft de ananasplant zuurstof af en verspreidt de plant een luchtwegverwijdende stof.  

Het effect van de ananasplant

NASA heeft onderzoek naar de plant gedaan en is tot de conclusie gekomen dat de plant wel degelijk tegen snurken kan helpen. Onderzoekers van NASA geven aan dat de plant meer zuurstof produceert (in tegenstelling tot andere planten) en ’s nachts ook de luchtkwaliteit verbetert waardoor je dus beter (en zachter) slaapt.

Een tweede groot gezondheidsvoordeel dat de plant met zich meedraagt is dat de plant een heerlijke geur verspreidt die ervoor zorgt dat de luchtwegen verwijdt worden. En nog een derde gezondheidsvoordeel dat de plant met zich meebrengt is dat de plant het enzym bromelaïne afgeeft. Dit enzym heeft een ontstekkingsremmings effect dat je helpt gezond te blijven. Bromelaïne zou ook helpen bij het tegengaan van snurken, maar dit is niet bewezen.

Dus naast het feit dat deze plant gewoon ontzettend leuk in je huis staat, helpt deze plant ook nog eens om snurken tegen te gaan! Een win-win situatie lijkt me!

Nog meer over planten

Winkelwagen
Scroll to Top