Ga naar hoofdinhoud

Groeilamp. Wanneer gebruik je deze?

Een lamp speciaal voor jouw plant. De groeilamp! Maar wanneer gebruik je deze? Groeilampen zijn er in diverse varianten en verschillende kleuren licht. Voor elk plant en ruimte is er een passende lamp te vinden.

Lekker knus die donkere dagen. De schemering in huis, de kaarsjes aan en met een plaid op de bank. Of jouw planten dit ook zo gezellig vinden is maar de vraag. Planten houden namelijk van voldoende licht. Of beter gezegd, ze hebben licht nodig om te groeien. De één wat meer dan de ander.

Groeilamp voor planten

Misschien heb je serieuze groene vingers en onlangs zelf wat stekjes opgekweekt. Deze kleine vrienden zijn volop in de groei om zich te ontwikkelen tot een volwassen sterke plant. Om ze net dat zetje extra te geven kun je ze belichten.

Of die ene ruimte zonder daglicht. Je hebt er alles aan gedaan om dit toch om te toveren tot een fijne plek. Een leuk kleurtje op de muur. Wat toffe meubeltjes. Een perfect vloerkleed, maar nog altijd voelt het wat saai. Wat jij nodig hebt is een plant! Of beter nog… planten! Met de juiste lamp zullen ze het in deze ietwat donkere ruimte perfect doen.

Afhankelijk van de ruimte (de hoeveelheid aanwezig licht), de behoefte van jouw plant en jouw persoonlijke doelstelling zijn dit de zaken waar je op moet letten;

  • De meeste groeilampen zijn voorzien van een Ledlamp. Dit is energiezuinig en de lamp wordt niet warm.
  • De groeilampen zijn er in verschillende kleuren. Blauw, rood en wit licht. Ben je ervan bewust dat in wit licht alle kleuren terugkomen. Want naast de kleuren blauw en rood, heeft jouw plant ook behoefte aan oranje licht.
  • De bladeren van jouw plant(en) mogen de lamp niet raken. Dit kan namelijk schade veroorzaken aan het blad. Er moet zo’n 15 cm zitten tussen de lamp en de plant.
  • Een enkel peertje is voldoende voor één tot een paar plantjes. Een groei LED-strip daarentegen heeft een groter bereik. En een krachtige grote groeilamp kan nog veel meer aan.
  • De groeilamp hoeft niet dag en nacht te branden. Jouw plant heeft namelijk ook rustig nodig in het donker om zich goed te kunnen ontwikkelen. Sommige lampen zijn voorzien van een timer. Handig, want jij hoeft nu niet steeds te denken aan het aan -en uitzetten van de groeilamp.

Mocht je toch nog wat sceptisch zijn. Het antwoord is, nee. Een gewone lamp heeft geen invloed op het groeiproces van jouw plant. Dit licht is namelijk een stuk minder sterk dan het licht van een groeilamp. Ook bevat het in veel mindere mate de tinten rood en blauw, die juist essentieel zijn voor jouw groene vrienden.

Vat het dus niet te LICHT op en verdiep je in welke groeilamp geschikt is.