Ga naar hoofdinhoud

Lichtbehoefte van planten uitgelegd

Naast dat jouw plant voldoende moet drinken, speelt ook zonlicht een grote rol in de ontwikkeling. De exacte lichtbehoefte is per plantensoort verschillend. Het is dus belangrijk dat jij jouw groene huisgenoot goed kent.

De lichtbehoefte van planten wordt aangeduid in direct zonlicht, waarbij jouw plant dus het beste gedijd wanneer deze in het volle zonlicht staat. Indirect zonlicht of Halfschaduw, omdat deze zonaanbidder wel voldoende zonlicht wil vangen, maar niet pal in de zon wil liggen. Schaduw, spreekt voor zich eigenlijk. Jouw plant staat het allerliefst op een wat donkerder plekje.

Lichtbehoefte van planten

Direct zonlicht

Planten die geschikt zijn voor direct zonlicht kun je het beste na aanschaf toch even rustig laten wennen. Veel planten worden namelijk gekweekt onder kunstlicht. Het natuurlijke zonlicht kan dus in het begin wat overweldigend zijn voor jouw nieuwe groene huisgenoot. Je kunt deze planten het beste plaatsen direct bij een raam op het zuiden gelegen. Een plaatsje op de vensterbank wordt sterk gewaardeerd. Zolang ze maar maximaal 5 uur zon per dag kunnen opsnuiven.

Indirect zonlicht of Halfschaduw

Van wie het wel een beetje minder mag zijn de parasoltypes onder de planten. Net als mensen houden deze groene vrienden van lekker bakken, maar wel met een parasolletje bij de hand. Plaats deze planten minstens 3 meter bij het raam vandaan. Lukt dat niet, dan is een transparant gordijn om het licht te filteren ook voldoende. Dit noemen we ook wel 'halfschaduw'. Ze vangen dus wel wat zonlicht, zo’n 3 à 4 uur per dag, maar zullen nooit pal in de zon willen staan. Sterker nog, het directe zonlicht kunnen ze helemaal niet verdragen.

Schaduw

Echter zijn er ook planten die pas gaan shinen wanneer ze in de schaduw staan. Dat betekent overigens niet dat je ze in een volledig donkere ruimte kunt plaatsen. Want hoe dan ook heeft deze liefhebber van schaduw soms wat indirect zonlicht nodig. Maximaal 2 uur per dag.

Om tegemoet te komen in de lichtbehoefte van jouw plant is het niet verstandig om gedurende de dag jouw plant te verplaatsen. Halfschaduw, is ook echt halfschaduw. Een mix van direct zonlicht en volledige schaduw zal niet gewaardeerd worden.

Bij de aanschaf van de juiste match is het dus belangrijk te bedenken waar je jouw nieuwe huisgenoot gaat plaatsen. Wordt het de afdeling ‘bak en braad’ op de vensterbank of ga je voor het meer introverte type dat pas zal shinen buiten de spotlights?