Ga naar hoofdinhoud

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor mijn plant?

Je hebt er ongetwijfeld al vaak over gehoord of gelezen. Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van jouw plant. Maar hoe zit dat nu precies en wat kun je zelf doen om de luchtvochtigheid in huis te bevorderen?

Wat is luchtvochtigheid?

Dat is de hoeveelheid vocht die in de lucht is opgenomen. Warme lucht kan meer vocht vast houden dan koude lucht en luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in percentages. Zo houden tropische planten van een luchtvochtigheid van wel 50 tot 70%. In onze huizen is dit percentage vaak maar 20 tot 30%.

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor jouw plant(en)?

Kort gezegd: Elke plant inhaleert kooldioxide (CO2) via hun bladeren. Dit gas is nodig in fotosynthese. Om CO2 te absorberen zal de plant zijn bladporiën openen en zal er vocht uit het blad ontsnappen. Als de luchtvochtigheid laag is, verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.

Wat gebeurt er met jouw planten als de luchtvochtigheid te laag is?

Vooral onze tropische groene vrienden zullen er ongelukkig uit gaan zien. De treurigheid is te herkennen aan bruine puntjes aan het blad, krullende bladeren of bruine randen. En tropisch klinkt ver weg, maar stiekem komen veel van onze planten er vandaan.

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verhogen?

Als jij jouw groene vriend(en) echt gelukkig wilt maken, dan zul je de luchtvochtigheid in huis wat op moeten schroeven. Je kan bijvoorbeeld zo nu en dan met de plantenspuit rondlopen en je planten besproeien. Echt, ze vinden het heerlijk! Een schoteltje met water op de verwarming zorgt ervoor dat jouw radiator een soort mini waterverdamper wordt. Regelmatig even bijvullen, want je zult zien hoe snel water verdampt. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in jouw huis echt wat gaan stijgen.

Luchtvochtigheid in kamerplanten

Wil je het tropische klimaat gaan evenaren dan wensen wij je veel succes. Je zult dan nagenoeg de gehele dag met jouw plantenspuit rond moeten lopen of al je planten in de badkamer bewaren. Gelukkig hebben ze hier wat op bedacht… De luchtbevochtiger. Dit is een apparaat dat je vult met water en daarna doet hij de rest. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en daardoor de moeite waard om jezelf eens in te verdiepen. Een aantal belangrijke punten zijn: Een anti bacteriële functie, welke de lucht zuivert en hiermee zorgt voor een gezonde leefomgeving. De grote van de tank is afhankelijk of je de luchtbevochtiger voor langere periode aaneengesloten aan wilt kunnen zetten. Het geluidsniveau. Spreekt voor zich. Stilte is een pré. En tot slot het reinigen van het apparaat. Dit moet regelmatig gebeuren, dus zorg ervoor dat je een model hebt dat je gemakkelijk schoon kunt maken.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Tja, dat is een hele goede vraag. Doorgaans weten wij helemaal niet wat de luchtvochtigheid in huis is, omdat we dat nooit opmeten. Maar een beetje goede plantmoeder of vader zorgt dat er een hygrometer in huis is. Deze zijn los verkrijgbaar in digitale of analoge uitvoering. In sommige luchtbevochtigers is een hygrometer ingebouwd. Heb jij zelf last van een droge huid, droge of pijnlijke keel of neus. Grote kans dat de luchtvochtigheid in jouw huis te laag is.

Dus wil jij jouw groene vrienden, maar ook jouzelf een groot plezier doen, zorg dan voor een wat meer tropisch klimaat in huis. Goed voor jouw groene vrienden en voor jou. Want hoe zat het ook alweer? Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Toch!?