Ga naar hoofdinhoud

Planten water geven: zo verzorg je jouw groene vriend!

Te veel, te weinig, te vaak. Het lijkt zo simpel, maar wanneer heeft jouw plant voldoende water? Het is afhankelijk van een aantal factoren. Planten water geven doe je zo.

Planten water geven

Hoe goed kennen jij en jouw groene vriend elkaar? Daar draait het eigenlijk om bij de verzorging en dus ook bij het water geven. Wanneer je de exacte naam van jouw plant weet is het makkelijk om even te Googlen. Als je het niet weet is het goed om jouw groene vriend eens goed te bekijken. Grof gezegd zijn er twee soorten planten. De ‘tropische’ met vaak grote, dunne, groene bladeren en de ‘vetplant’ te herkennen aan het dikke blad.

Is jouw groene vriend van het tropische soort, dan is hij dol op vocht. Hij is gewend aan een hoge luchtvochtigheid en heeft het allerliefste een flinke bui op zijn bol, waarmee de aarde rond zijn wortels in één keer goed vochtig is.

Een vetplant daarentegen kan het met kleine beetjes water af. Door zijn vernuftige systeem om het water op te slaan in zijn bladeren of bij een cactus in zijn stam, kunnen deze vrienden het wat langer volhouden zonder water. Wist je trouwens dat ook de stekels van een cactus belangrijk zijn voor de wateropname? De vochtigheid uit de lucht (zoals bij ochtend -en avonddauw) zal aan de stekels blijven hangen, waarna de cactus deze druppels vocht boven zijn kluit laat vallen. Superslim toch?!

Wel, nu je weet met welke plant je te maken hebt, is het ook goed om de omgevingsfactoren eens onder de loep te nemen.

  • Temperatuur. Hoe behaaglijk is het in jouw woning? Warmte doet vocht sneller verdampen. Is het er dus wat warmer, dan hebben jouw groene vrienden waarschijnlijk ook wat meer water nodig.
  • Plaats. Waar staat jouw plant? Is het er wat donkerder, dan verbruikt deze groene vriend ook wat minder water. Staat hij in het licht, dan heeft hij juist wat meer water nodig.
  • Luchtvochtigheid. Is het er droog, omdat de radiatoren branden en je geen extra vocht toevoegt aan de lucht, dan hebben jouw groene vrienden graag een slokje water. Is het er wat vochtig, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is in bijvoorbeeld een badkamer, dan is de behoefte aan water wat minder groot.
  • Gezondheid. Gezonde planten hebben graag voldoende water. Is jouw groene vriend echter wat ziek, wees dan zuinig met water geven.
  • Grootte. Best logisch eigenlijk. Een grote plant heeft wat meer water nodig dan zijn kleine(re) groene vrienden.

Water geven begint dus bij het goed leren kennen van jouw (nieuwe) groene vriend. Misschien zijn jullie al jaren samen… ook dan kan het geen kwaad eens een ‘verdiepende’ date in te plannen.