Goede potgrond is super belangrijk voor de groei van jouw plant. Er bestaan verschillende soorten potgrond, maar welke soort is dan geschikt? Universele potgrond, gespecialiseerde potgrond of ga je zelf mengen? Vandaag dus een lesje basiskennis potgrond.
Mooie donkerbruine aarde. Donkerbruine aarde met witte spikkels of ga je voor de vezelachtige blokken. Potgrond is er in verschillende soorten en voor verschillende toepassingen. Denk aan kamerplanten, potplanten of perkplanten.
Wat is potgrond?
Er zijn vier elementen belangrijk bij potgrond:
- Vochtvasthoudend vermogen
- Beluchting
- Drainage
- Voedingsstoffen
Eén van de grootste bestanddelen van potgrond is veen. Veen is een eeuwenoude, natuurlijke grondstof die ontstaan is uit plantenresten. Belangrijke eigenschap van veen is het water opnemend vermogen. Het absorbeert vocht niet alleen snel, maar houdt het ook lang vast. Een ander belangrijk hoofdbestanddeel van potgrond kan ook kokos zijn. Afhankelijk van het gebruik wordt veen gemengd met producten zoals boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Op deze manier zorgen structuur, samenstelling (juiste PH-waarde/zuurtegraad) en voedingsstoffen (juiste hoeveelheid en samenstelling van de meststof) er samen voor dat jouw groende vriend zich kan wortelen in een voor hem ideale bodem. Potgrond is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten samengestelde mengsels van diverse grondstoffen en voedingsstoffen.
Soorten potgrond
Potgrond moet je ook zeker niet verwarren met tuinaarde en compost. Deze zijn namelijk bedoeld voor het ophogen en verbeteren van grotere oppervlakten in de tuin. Potgrond is juist bedoeld, zoals de naam al zegt, voor planten in een pot.
Potgrond is er voor universeel gebruik. Deze potgrond kun je nagenoeg voor al jouw verschillende groene vrienden gebruiken. Universele potgrond is verkrijgbaar in:
- Biologische potgrond
- Kwekers potgrond
- Kamerplanten potgrond
Veel verschil in deze drie soorten is er niet. Wel is de biologische potgrond wat grover van structuur en bevat deze rijstkaf. Rijstkaf is een restproduct van de rijstproductie en die maakt de potgrond wat lichter en luchtiger. Iets wat onze groene vrienden wel kunnen waarderen.
Ook bestaat er gespecialiseerde potgrond. Deze is speciaal ontworpen voor één specifieke plant. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde potgrond voor; de cactus, orchidee, anturium of de palm. En is het nou echt nodig om gespecialiseerde potgrond te gebruiken? Uhm, ja, dat is het zeker. Zo bevat bijvoorbeeld de potgrond voor een cactus de eigenschap om wat droger te zijn. De potgrond voor orchideeën bevat veel boomschors, omdat een orchidee weinig grond nodig heeft om in te wortelen. Het gebruiken van een gespecialiseerde potgrond is dus zeker aan te raden.
De meeste potgrond bevat voldoende voedingsstoffen voor een groei van één tot twee maanden, daarna moet je extra meststoffen toevoegen. Heb je een potgrond gekocht waar langzaam werkende meststoffen inzitten, dan kun je wat langer wachten met bijvoeden. De exacte hoeveelheid voeding in de potgrond staat altijd vermeld op de verpakking. De voeding in de potgrond kun je vaak herkennen aan de kleine groene bolletjes. Dit zijn bolletjes hars gevuld met voeding. De hars lost langzaam op, waardoor de voedingstoffen in de potgrond vrijkomen.
Of mix je eigen potgrond
Wanneer je al enige ervaring hebt met het verzorgen van planten en houdt van lekker wroeten in de aarde, kun je er ook voor kiezen jouw ideale potgrond zelf te maken. Precies aangepast op de behoefte van jouw groene vriend. Geen moeilijk gedoe. Het is gemakkelijker dan het klinkt. Beloofd!
Wanneer je zelf potgrond gaat mengen is het goed om een biologische, universele potgrond als basis te nemen. Wanneer je aan universele potgrond wat zand toevoegt zal de aarde wat droger worden. Geschikt dus voor planten die niet houden van nattigheid.
Perliet zijn de witte korreltjes die je vaak ziet in potgrond. Dit is een gepoft gesteende en is los verkrijgbaar. Voeg je dus wat perliet toe aan de universele potgrond dan zal dat de aarde wat luchtiger maken. Voor de juiste dosering kun je één handje perliet op twee handen potgrond aanhouden.
Kokosvezels houden goed vocht vast. Heb je dus een groene vriend die nogal dorstig is, dan is het toevoegen van kokosvezels een goed idee.
Afhankelijk van de behoefte van jouw plant kun je dus jouw eigen mengsel samenstellen. Speel je liever op safe, ga dan voor een universele potgrond en voed bij volgens de instructie. Heb je een bijzondere vriend, kies dan voor een gespecialiseerde potgrond.
Planten zijn dus eigenlijk net mensen. Ieder met een eigen behoefte.