Ga naar hoofdinhoud

Rouwvliegjes bestrijden. Zo doe je dat!

‘Ah néé, wat moeten die vliegjes toch in mijn plant’!

De kans is groot dat je bezoek hebt gekregen van de rouwvlieg. Erg berucht helaas, omdat deze zo moeilijk te bestrijden is. Toch gaan wij je uitleggen hoe je dat doet.

De Rouwvlieg (Varenrouwmug) lijkt erg veel op een kleine mug of fruitvlieg. Echter steekt deze niet, maar legt wel eitjes. Wel zo’n 200 per keer! De eitjes komen uit, de larf ontwikkelt zich tot een rouwvlieg en ook deze zal weer eitjes gaan leggen. Kortom, een kleine ramp! Want voor je het weet heb je een plaag.

Bespeur je deze kleine rakker in je woning, ga dan nog even na waar hij het liefste verblijft. Is dit daadwerkelijk op en rond je plant(en) dan weet je het zeker… Je kunt nu kennismaken met de rouwvlieg.

Beter voorkomen dan genezen. Dat is ook met jouw plant(en) zo. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft of jouw plant op een schoteltje plaatst, zodat je het overtollige water kunt weggieten. De natte potgrond is namelijk een perfecte broedomgeving voor de rouwvlieg. Verwijder dode bladeren die van jouw plant zijn gevallen en laat ze niet op de potgrond liggen. De rouwvlieg is namelijk dol op dat verterende goedje.

Heb je toch echt bezoek gekregen van deze ongenode gast, dan zit er maar één ding op.

  • Isoleer jouw plant onmiddellijk. Zo voorkom je dat ook eventuele andere planten in jouw woning bezoek krijgen.
  • Geef de plant zo min mogelijk water (net genoeg om de plant in leven te houden) De rouwvliegjes gedijen namelijk alleen goed bij natte potgrond.
  • Koop aaltjes, ook wel Nematoden genaamd. Dit is de natuurlijke vijand van de rouwvlieg. Je giet deze strijder bij jouw plant en zolang er larfjes te vinden zijn zal hij deze opeten. Geen larfjes meer? Dan ook geen eten en zal ook deze strijder vanzelf weer uitsterven. Aaltjes kun je vinden bij de gespecialiseerde plantenzaak, maar ook online zijn deze te bestellen.
  • De volwassen (rondvliegende) rouwvliegjes kun je vangen door het plaatsen van wat schaaltjes rode wijn. Niet persé noodzakelijk want een volwassen rouwvlieg leeft namelijk maar enkele dagen.

Zo, jij hebt nu wel een wijntje verdiend! Je hebt misschien nog wat over van tijdens de klopjacht ;)