Ga naar hoofdinhoud

Schimmel op potgrond: wat doe je er aan?

Waarom zit er een witte schimmel in de potgrond van mijn kamerplant en hoe los ik het op?

De potgrond van je plant kan soms zomaar opeens gaan schimmelen. De plant te veel water geven, slechte waterafvoer of bestaande schimmels uit de potgrond zijn veelal de oorzaak maar schimmelsporen zweven ook overal door de lucht. De kans is dus groot dat je te maken krijgt met schimmel in de potgrond van je kamerplant.

Het is belangrijk om te weten dat schimmels niet schadelijk zijn voor je kamerplant, ze zijn zelfs nuttig. Zolang het niet zo'n dikke plak is dat er geen lucht of water meer doorheen kan helpt het de plant voedsel tot zich nemen. Een heel fraai gezicht is het niet dus als je wilt kan je de schimmel verwijderen.

Schimmel in potgrond

Schimmel verwijderen

De schimmellaag kan je simpelweg van de potgrond schrapen met een lepel. Als de schimmel heel heftig is, of blijft terugkeren, kan je de plant verpotten met verse potgrond. Laat de plant goed drogen en vul indien nodig het potgrond weer aan.

Schimmel in potgrond

Een goed schimmelwerend middeltje is kaneel: je kan een klein beetje kaneel op de bovenkant van de aarde strooien om nieuwe schimmelvorming tegen te gaan. Azijnen zijn wel af te raden, hoewel effectief is de zuurgraad niet goed voor de wortels van je plant.

Schimmel in potgrond kan dus geen kwaad en is ook heel makkelijk te behandelen.