Ga naar hoofdinhoud

Een vochtmeter voor je planten

Veel water, weinig water. Meerdere keren per week of eens per maand. Het lijkt simpel, maar jouw plant de juiste hoeveelheid water geven kan best lastig zijn. Een vochtmeter kan je daarbij helpen.

Hoeveel water jij jouw plant moet geven kan niemand je precies vertellen. Het is van veel factoren afhankelijk. De behoefte van de plant, het seizoen, de temperatuur in huis, de luchtvochtigheid. Het speelt allemaal een rol en kan van week tot week verschillen. Het is daarom belangrijk om voor het watergeven de potgrond te controleren. Je kunt dit eenvoudig doen met je vinger. Hoe voelt de aarde een centimeter tot enkele centimeters onder het oppervlak?

Veel nauwkeuriger is het om een vochtmeter aan te schaffen. Dit handige apparaatje steek je in de potgrond en zo weet jij precies wanneer jouw plant wat water nodig heeft. Het meetpuntje gaat vrij diep de aarde in (water zakt immers altijd naar beneden) en geeft de vochtigheid weer op de meter die zich boven de aarde bevindt.

Er zijn verschillende soorten, voor binnen en buiten. Welke vochtmeter jij kiest is afhankelijk van jouw doel en budget. Wil je het gewoon eens uitproberen, zodat jij nog zekerder wordt van jouw plantverzorging? Of heb jij één plant waarmee het maar niet wil lukken? Zo eentje die er maar treurig blijft uitzien. Een vochtmeter kan hierbij uitkomst bieden.

Ze zijn er net als de planten zelf in allerlei varianten. Digitaal of met wijzerplaatje. Enkel een indicator met de kleuren rood en blauw, waarbij rood staat voor ‘geef me water, anders ga ik dood’ en blauw voor ‘ik ben nog oké, ik houd het nog wel even uit zonder een drankje’. Ook zit er verschil in gebruik. De ene meter plaats je permanent bij jouw plant in de pot, de ander steek je alleen even in vlak voor het watergeven.

Combimeters zijn er ook nog. Naast vocht checken zij ook de PH-waarde van de grond. De temperatuur en lichtintensiteit. Dit is vooral handig wanneer je wilt weten welke plant je kunt zetten op juist die éne plaats.

Maar hé, houd het vooral ook simpel en doe waar jij je goed bij voelt. Kies de meter die past bij jou en jouw groene vrienden!