Ga naar hoofdinhoud

Help! Waarom krijgt mijn plant gele bladeren?

‘Hij was zo mooi groen! Maar waarom krijgt mijn plant nu opeens gele bladeren?’ Er zijn verschillende oorzaken die de gele bladeren van jouw plant kunnen veroorzaken. We helpen je graag met het stellen van de juiste diagnose en nemen de verschillende boosdoeners met je door.

Buiten dat het niet zo’n fraai gezicht is, verkeerd jouw plant mogelijk in levensgevaar. Hoe kan dat nu?! Je gaf het de juiste verzorging. Toch? In de meeste gevallen is jouw groene vriend nog te redden hoor.

Bladeren met gele punten

Water

Gaf je juist te veel of misschien te weinig water? Om dat te weten te komen is het noodzakelijk om de potgrond van jouw plant te controleren. Heel eenvoudig, gewoon met je vinger. En laat je niet van de wijs brengen. De bovenste laag van de potgrond kan droog aanvoelen, terwijl de wortels van jouw plant juist verdrinken. Controleer dus wat dieper en indien mogelijk til je de (binnen)pot even op. Is er een laagje water te zien? Dan weet je dus wat er misging. Het mag voortaan wat minder. En is jouw plant kurkdroog en uitgedroogd? Rennen! En vullen die gieter. Pas wel op dat je de plant nu niet te veel water geeft.

Zon

Zonlicht kan invloed hebben op een plant. Heeft jouw plant juist behoefte aan zonlicht, maar staat deze op een wat donker plekje in bijvoorbeeld jouw huiskamer? Verplaats jouw groene vriend dan eens naar een mooi licht plekje. Andersom kan ook. Niet alle planten houden namelijk van (te veel) licht. Gewoon proberen dus.

Tocht

Heerlijk, lekker uitwaaien! Iets wat voor planten meestal niet is weggelegd. Sterker nog, sommigen houden er ook helemaal niet van! Staat jouw plant op een tochtige plek? Verhelp de oorzaak of ga eens opzoek naar een mooi windstil plekje.

Voeding

Net als mensen, hebben planten soms ook behoefte aan wat extra bouwstoffen. Plant-vitamientjes dus! Bij het tuincentrum of plantspeciaalzaak bij jou in de buurt adviseren ze je graag waarmee jij jouw plant blij kunt maken. Maar wist je dat de kans groot is dat jijzelf al beschikt over wat lekkernijen voor jouw plant? Zo zijn planten namelijk echte koffie -en theeleuten. Een scheutje afgekoelde koffie, aangevuld met een scheutje water. Of wat afgekoelde groene thee. De tannine in groene thee bevordert de groei van jouw plant en het is nog biologisch ook!

Grijze haren

Misschien kennen jij en jouw plant elkaar al jaren. Vergeet dan niet dat jouw groene vriend ook gewoon een dagje ouder wordt. De bladeren kunnen dan verkleuren van mooi groen naar een wat gelige tint.

Een enkel geel blad is dus niet per se reden tot paniek. Het is wel goed om bovenstaande oorzaken even na te gaan en hiermee erger te voorkomen. En net als wij, mensen, zijn onze planten allemaal verschillend. Leer elkaar kennen, geef het een kans en wees lief.