Wolluis, het witte beestje in je (kamer)plant. Maar hoe kom je er eigenlijk vanaf? De oplossing is simpel. Koop een plantenspuit.
Wolluizen (Pseudococcidae) zijn een familie van kleine, halfvleugelige insecten die voornamelijk leven in warme, vochtige omgevingen. Beetje stiekem is de wolluis wel, want ze camoufleren zich dusdanig in jouw plant dat je ze bijna niet ziet. Ze zien eruit als kleverige, wolachtige pluisjes. Ze zitten graag op de stengels, in de bladoksels en op de nerven aan de onderkant van de bladeren.
Foto via: @knotting_rocks
De wolluis zuigt het vocht uit de houtachtige en groene delen van jouw plant. Vervolgens zal de wolluis honingdauw gaan afscheiden. Als reactie hierop zal jouw plant dit omzetten in roetdauw. Dat resulteert dan in witte plekken op de plant. Buiten dat dit er niet zo fraai uitziet - de plant oogt aangetast en ziet er wat verfomfaaid uit – heeft het intern ook op de langere termijn gevolgen! De aangetaste plant zal fysiek steeds meer achteruitgaan en uiteindelijk bezwijken onder de wolluis.
Door zijn pluizige karakter ziet de wolluis er best onschuldig uit, maar dat is dit beestje dus zeker niet. Doe je er niets aan, dan is de kans groot dat het zich als een heuse plaag over jouw andere planten verspreidt. Controleer je planten daarom regelmatig en zodra je dit schatje tegenkomt kun je er maar beter meteen iets aan doen. Wat? Dat gaan wij jou vertellen.
Wolluis bestrijden
De bestrijding van de wolluis is simpel en milieuvriendelijk, maar het vraagt wel om wat geduld. Gewapend met een plantenspuit gevuld met water ga jij ze te lijf. Je spuit water op de aangetaste stukken van de plant en veegt de wolluis er vervolgens gemakkelijk vanaf. Misschien nog eens herhalen en ook je andere platen in de gaten houden. Net zolang totdat er geen pluizige vriend meer te bekennen is. Let wel ook op je kleding. Je wilt immers niet dat jijzelf een wandelende verspreider wordt en je de ene plant zojuist wolluis vrij hebt gemaakt en de ander nu juist hebt besmet.
Dus; aandacht, plantenspuit gevuld met water en geduld. Succes!