Ga naar hoofdinhoud

Alocasia

De Alocasia heeft zijn roots liggen in het regenwoud van Azië. Deze plant staat ook wel bekend als de Olifantsoor. Die bijnaam heeft hij te danken aan de vorm van zijn bladeren. Wanneer de plant de ruimte heeft om te groeien worden zijn bladeren zo groot dat ze door de lokale bevolking worden gebruikt als paraplu. Een Alocasia is een geliefde kamerplant maar vergt wel wat onderhoud. Lees daarom goed onze verzorgingsinstructies door.

  • Veel water nodig
  • Licht luchtreinigend
  • Niet direct zonlicht, wel een lichte plaats
  • Giftig voor huisdieren

Alocasia verzorgen

In de Aziatische regenwouden groeit deze plant vaak erg hoog om veel zon te vangen. Ook bij jou thuis staat hij graag direct in het zonnetje. Deze plant is namelijk gewend in om een dichtbegroeid gebied te staan. Wanneer hij te weinig licht krijgt, groeien de stengels van de plant. Zo hoopt hij in het regenwoud boven alle andere planten uit te komen om daglicht op te vangen. Wanneer hij echter te hoog groeit bij jou in huis, kunnen de stengels van de plant ombuigen of zelfs afbreken door de zware bladeren die ze moeten dragen. De Alocasia heeft dagelijks zo’n vijf uur zonlicht nodig. Draai de plant regelmatig een kwart, hij groeit namelijk naar de zon toe. Zorg dat de plant nooit kouder staat dan 18°C.

Bewatering

De stengels van deze plant vullen zich met water. Daarom is het belangrijk om voldoende water te geven, anders gaan de stengels van de plant slap hangen en kunnen ze zelfs knakken. Zorg daarom dat de grond altijd licht vochtig is. Dit kun je makkelijk testen door je vinger in de potgrond van de plant te steken. Is je vinger droog? Geef de plant dan lauwwarm water. Niet te veel, als de wortels onder water komen te staan dan krijgt je plant wortelrot. Wanneer de bladeren gele of bruine randen krijgen dan is dit een teken dat ze teveel water hebben gehad en de wortels zijn gaan rotten. Dit geldt trouwens niet voor de onderste bladeren. Deze stoot de plant namelijk af om plaats te maken voor nieuwe. Gemiddeld heeft de Alocasia twee tot drie maal per week water nodig. Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar en de temperatuur.

We raden je daarnaast aan om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit. De plant is namelijk gewend om in een vochtige omgeving te staan.

Huisdieren

De plant is niet giftig maar het sap in de plant kan wel voor irritatie zorgen wanneer dit in aanraking komt met de huid. Let er daarom op dat huisdieren niet aan de stegels van de plant gaan kauwen.

Voeding

Het geven van plantenvoeding in de lente en zomer is aan te raden. Doe dit ongeveer eens in de twee weken. Dat kan gewoon met standaard plantenvoeding of voeding voor groene kamerplanten. geef in de winter en herfst absoluut geen voeding, dat zorgt voor beschadiging aan de plant.

Luchtzuiverend

Een echte luchtreiniger is de Alocasia niet maar alle kleine beetjes helpen. Licht lucht reinigend is hij namelijk wel en dat is toch een mooie bijkomstigheid!