Ga naar hoofdinhoud

Hoe maak je een plant schoon?

Het klinkt misschien wat gek, maar ook het afstoffen van jouw plant hoort bij de verzorging van jouw groene vriend. Het stof op de bladeren zorgt er namelijk voor dat jouw plant minder licht op kan nemen en dat de bladmondjes verstopt raken waardoor jouw groene vriend er wat pips uit kan zien. Dat gun je hem natuurlijk niet.

Tijd dus om jouw plant spreekwoordelijk eens ‘in bad te stoppen’. Wij zeggen spreekwoordelijk omdat het schoonmaken van jouw groene vriend een nauwkeurig klusje is en je dit op de juiste manier moet uitvoeren. Houd je niet van schoonmaken? Geen nood, dit is namelijk de leukste schoonmaakklus in huis die je zult kennen!

Gebruik een droge stofdoek of een doekje met hooguit alleen wat water. Geen schoonmaakmiddelen gebruiken dus. Dat vinden planten niet grappig en in plaats van hem te laten shinen help je hem dan letterlijk om zeep.

Het controleren van jouw plant

Voordat je gaat schoonmaken is het goed om jouw groene vriend meteen even te checken op zijn gezondheid. Hoe zien zijn bladeren eruit? Hoe voelt de aarde aan? En check vooral ook even op ongewenste bezoekers.

Het schoonmaken van jouw plant

Zeker wanneer je al jouw groene vrienden wilt schoonmaken met dezelfde doek is het goed om vooraf te controleren of geen van hen ongewenste bezoekers heeft. Je zou anders namelijk per ongeluk een plaag kunnen verspreiden onder al jouw planten. Oeps, dat wil je natuurlijk niet. Uit voorzorg kun je daarom voor elke plant een ander doekje gebruiken.

Plant schoonmaken met doekje

Afhankelijk van de hoeveelheid stof gebruik je een droge of met water bevochtigde doek. Ga voorzichtig te werk. Te hard wrijven kan het blad beschadigen.

Vind je dit nou te veel gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om jouw groene vriend te douchen. Maar dan wel gewoon onder de kraan natuurlijk. Je kunt dan het beste de pot en dus de aarde afdekken met een stukje plastic, om te voorkomen dat jouw plant een overdosis krijgt aan water. Spoel de bladeren daarna af onder koud tot lauwwarm water. Even laten uitdruppelen en opdrogen en klaar is groene Kees.

Niet alle planten houden van schoon

Voor je gaat beginnen aan je schoonmaakronde, is het goed om even te controleren welke van jouw groene vrienden niet van een schoonmaakbeurt houdt. Zo houden vetplanten en bijvoorbeeld de hertshoornvaren niet van een grondige poetsbeurt. Zij hebben namelijk een beschermend laagje of kleine haartjes op hun bladeren. Deze beschermen jouw groene vriend tegen direct zonlicht. Die wil je er niet per ongeluk afwrijven.

Opname van licht

Jouw plant is nu klaar om te gaan shinen. Doordat zijn bladeren schoon zijn zal hij weer (gemakkelijker) licht opnemen. Dat ga je gegarandeerd merken. Wil je meer weten over de opname van licht en de lichtbehoefte van jouw groene vriend check dan vooral ook even deze blog: Lichtbehoefte van planten uitgelegd

En, hebben wij gelogen? Dit was leuk toch?!