Ga naar hoofdinhoud

Hoe verpot je kamerplanten

Het verpotten van jouw kamerplant klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is zo nu en dan wel noodzakelijk om jouw plant gezond te houden en hem te laten groeien. Verpotten doe je het beste in het voorjaar en wanneer je onze tips volgt kan het niet mis en wordt verpotten zelfs leuk!

Misschien staat jouw plant nog in de originele kweekpot. Niks mis mee natuurlijk, maar na verloop van tijd heeft jouw plant behoefte aan verse grond en wat meer ruimte. Je kunt jouw plant direct na aanschaf verpotten, maar wachten tot het eerstvolgende voorjaar kan ook.

Plant verpotten

In het voorjaar worden de dagen langer en hebben we dus meer daglicht. Jouw groene vriend komt dan uit zijn winterslaap. Hij bruist van de energie en is klaar om te groeien. Verpotten helpt jouw plant hierbij. Voor jouzelf is het een aangename en ontspannen bezigheid. Want zeg nou zelf, wat is er fijner dan een middagje met je handen wroeten in de aarde? Toch betekent het niet dat alle groene vrienden verpot moeten worden. Het is afhankelijk van de snelheid waarmee jouw plant groeit en of je wel wilt dat jouw plant groter wordt. Wanneer de wortels door de drainage gaten van de pot groeien of wanneer jouw plant opeens meer water nodig heeft dan voorheen is het verstandig om te verpotten. Wanneer je niet wilt dat jouw groene vriend groter wordt, kun je enkel de potgrond vervangen en de huidige pot behouden.

De pot

Zorg ervoor dat de nieuwe pot niet veel groter is dan de vorige. Zo’n 20% groter is prima. Wanneer jouw plant namelijk te veel ruimte heeft in de pot kan hij het water niet goed opnemen en zal de grond te nat blijven, waardoor de kans bestaat dat de wortels gaan rotten.

De grond

De keuze van de grond is afhankelijk van jouw plant. De meeste planten worden blij van universele potgrond. Je kunt hieraan wat perliet toevoegen, wat ervoor zorgt dat de grond wat luchtiger wordt. Verpot je een cactus of bijvoorbeeld een orchidee, dan is het beter om een gespecialiseerde potgrond te gebruiken.

Wortelcheck

Wortelcheck bij verpotten

Wanneer je gaat verpotten en je jouw groene vriend dus uit zijn huidige pot haalt, heb je de kans om zijn wortels eens goed te bekijken. De staat van de wortels kan je veel vertellen over het welbevinden van jouw plant. Gezonde wortels zijn doorgaans wit tot bruinig van kleur en voelen stevig aan. Dode wortels zullen donker van kleur zijn en er wat verschrompeld uitzien. Deze kun je het beste voorzichtig verwijderen, zonder dat je de gezonde wortels beschadigt. Zien de wortels er slijmerig uit dan heeft jouw plant te veel water gekregen en zijn de wortels gaan rotten. Kijk ook zeker eens naar het netwerk van de wortels. Wanneer het een fijne, maar dichte structuur heeft, is het lastig om de aarde tussen de wortels uit te halen zonder de wortels te beschadigen. Maak in dit geval de wortels en dus de aarde alleen wat los. Wanneer het netwerk bestaat uit een open structuur van dikke wortels kun je wat gemakkelijker de aarde verwijderen. Haal in dit geval zo’n 2/3 van de oude grond weg.

Vullen maar

Gebruik je een pot met drainage gaten, dan kun je hier een koffiefilter overheen leggen om te voorkomen dat de nieuwe aarde door de gaatjes naar buiten valt. Vul de pot dan met een laagje grond en plaats jouw plant hier bovenop. Gewoon even kijken hoe hoog jouw plant dan uitkomt. Plaats de plant in elk geval niet dieper dan in zijn vorige behuizing. De overtollige ruimte om en boven op de kluit vul je aan met aarde. Als je slim bent blijf je een stukje onder de rand vandaan. Dat is handig met water geven omdat het water dan in de pot blijft en niet over de rand kan lopen.

Laatste check

Wat zal jouw groene vriend blij zijn. Hoogstens dat je hem alleen nog even wat water moet geven voordat je hem terugzet op zijn oude vertrouwde plek.

Dit was een ontspannen klusje toch? Dan nu voldaan genieten en gaan zien hoe jouw plant zich gaat ontwikkelen.