Wat is hydrocultuur eigenlijk? Wie denkt aan de old school kleikorrels heeft deels gelijk. Hydrocultuur is tegenwoordig veel meer dan dat. Hydrocultuur is namelijk in een hip, groen jasje gestoken. Het is gemakkelijk in onderhoud en hydrocultuurplanten zorgen voor veel zuurstof in de ruimte.
Bij hydrocultuurplanten worden de groene vrienden in water (om)gekweekt. Op deze manier zijn de planten bestand om langdurig in het water te staan. Deze wijze van kweken wordt steeds vaker toegepast en niet alleen meer bij kamerplanten. Ook de groenteteelt in kassen verloopt steeds vaker via hydrocultuur. Als de hydrocultuurplanten eenmaal zijn gekweekt en klaar zijn voor de verkoop, dan worden ze in speciale potten gezet. In deze potten zit een waterreservoir, aangevuld met Hydrokorrels. Deze bruine kleikorrels zijn luchtig van structuur en kunnen gemakkelijk water opnemen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de wortels van jouw groene vriend ook gemakkelijk zuurstof uit de lucht kunnen opnemen.
Groot voordeel van hydrocultuurvrienden: ze zijn super gemakkelijk in het onderhoud! Door de watervoorraad in de pot hoeven hydrocultuurplanten maar eens in de vier weken water. Ze zijn erg gehecht aan hun vertrouwde woning. Verpotten is dus niet nodig. Hooguit moeten ze twee keer per jaar een soort van schoonheidsbehandeling ondergaan. Gewoon even bijwerken hier en daar. De kans op ziektes is bijzonder klein. Dit vanwege de afwezigheid van potgrond, wat een perfecte broedplaats is voor ziektes en insecten. Medische kennis is dus niet nodig. Bijvoeden via het water is wel belangrijk om jouw groene vriend gezond te houden. Vanwege deze gemakkelijke verzorging zie je hydrocultuurplanten vaak in kantoorgebouwen.
Maar goed deze groene vrienden zijn niet alleen maar mooi in kantoorgebouwen. Door slimme innovaties wordt de pot tegenwoordig ook vaak afgedekt met siergrind of boomschors, dat waarschijnlijk wat beter match bij jouw interieur. Daarnaast zijn de potten zelf tegenwoordig ook echte eyecatchers.
En mocht je niet vies zijn van een uitdaging. Wist je dat jijzelf jouw kamerplant kunt laten verhuizen naar een hydrocultuur? Een jonge plant zal hier wat gemakkelijker aan wennen dan een trouwe vriend die al wat jaartjes in jouw woonkamer vertoefd, maar het kan wel. Belangrijk is dat je alle aarde rond de wortels verwijdert en afspoelt onder stromend water. De Hydrokorrels die je gaat gebruiken moet je voor gebruik ook eerst goed schoonspoelen. Vul dan 1/3 van de pot met de kleikorrels en plaats daarbovenop jouw groene vriend. Vul de pot verder aan met de Hydrokorrels. Gebruik een vochtmeter of een pot met ingebouwd waterreservoir en vul op tijd bij met water.
En schenk voor jezelf nu ook maar een glaasje in 😉