Ga naar hoofdinhoud

Zo zet je thee van je eigen theeplant

Sinds kort in onze webshop te vinden, dé theeplant! Je kunt namelijk met de bladeren van deze plant thee maken. Ja echt, en het is nog lekker ook! De Camellia Sinsensis wordt daarom ook wel de theeplant genoemd. Met deze plant kun je zwarte, groene én witte thee maken. Je kunt dus gewoon in eigen land thee gaan kweken! Hoe dat precies werkt? Dat leg ik je graag uit.

Camellia Sinensis

Zwarte thee

Als je van wat sterkere thee houdt is dit de perfecte optie voor jou. Door het langere proces krijgen de thee blaadjes een sterkere smaak dan bijvoorbeeld bij groene thee.

Hoe werkt zwarte thee maken?

 1. Pluk de bovenste twee blaadjes en de knop, twee blaadjes zijn genoeg voor één kop thee.
 2. Leg de blaadjes op een zonnige plek zodat ze kunnen drogen tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 3. De blaadjes moeten vervolgens zuurstof op kunnen nemen, dat doe je door ze op kamertemperatuur te laten komen (uit de zon) voor ongeveer 3 uur lang. Ze zullen nu langzaam een bruine kleur gaan krijgen.
 4. Verwarm je oven voor op 110 graden en laat de blaadjes voor 20 minuten drogen in de oven.
 5. Knisperen de blaadjes en zijn ze helemaal droog? Ze zijn er klaar voor om thee te maken!

Geniet van je thee!

Thee van de Camellia Sinensis inschenken

Groene thee

Sterke thee niets voor jou? Dit is de oplossing! Je zult ook merken dat de theeblaadjes bij groene thee een stuk lichtere kleur hebben dan wanneer je zwarte thee maakt. De namen zeggen het eigenlijk al, bij zwarte thee zijn de blaadjes wat donkerder dan bij de groene thee.

Hoe werkt groene thee maken?

 1. Zoek de jongste blaadjes uit. Deze zijn te herkennen aan de grootte (klein dus) en ze zitten aan een lichtere kleur tak. Ongeveer vier blaadjes zijn genoeg voor een kop thee.
 2. Laat vervolgens de blaadjes 20 uur drogen zodat ze zacht en slap worden. Het vocht wordt dan verdampt.
 3. Doe de blaadjes in een koekenpan met ongeveer 1 cm water. Breng het aan de kook en zet een deksel er op. Zodra het kookt giet je de blaadjes af en laat je het nog een paar minuten stomen met de deksel er op. Spoel daarna de blaadjes af met koud water.
 4. Laat ze nu ongeveer 3 uur drogen op kamertemperatuur.
 5. Als laatste moeten de blaadjes in een voorverwarmde oven op ongeveer 100 graden voor 12 minuten. Ze komen er dan droog en knisperend uit, dan is het tijd voor het drinken van je thee!

Groene thee bladeren van de Camellia Sinensis

Witte thee

Witte thee zal je wellicht iets minder bekend in de oren klinken als zwarte en groene thee. Witte thee is nóg lichter/jonger dan de groene thee. Als je dus naar niveaus kijkt is het: witte > groene > zwarte thee. Witte thee is erg populair als gezonder alternatief wanneer je thee drinkt.

Hoe werkt witte thee maken?

 1. Pluk de bovenste twee blaadjes en de knop, twee blaadjes zijn genoeg voor één kop thee.
 2. Leg de blaadjes binnen neer (niet in de zon) en laat ze ongeveer 20 uur drogen zodat ze ongeveer 60% van hun vocht verliezen. Af en toe schudden is nodig.
 3. Verwarm de oven voor op ongeveer 100 graden en zet de blaadjes voor 20 minuten in de oven.
 4. Laat ze vervolgens nog niet afkoelen maar rol de blaadjes tussen je handen. Hierdoor komt er sap vrij wat goed is voor de smaak van de thee.
 5. Leg ze hierna gelijk weg op kamertemperatuur en laat het ongeveer één uur liggen.
 6. Nadat dit klaar is moet je het proces nog een keer herhalen.
 7. Als je dit gedaan hebt moeten de blaadjes nog één keer op hoge temperatuur gedroogd worden, verwarm je oven voor op 130 graden en laat de blaadjes 20 minuten drogen.
 8. Je kunt nu gaan genieten van je thee!

Theebloem

Het kan natuurlijk nóg beter dan zwarte, groene of witte thee: namelijk bloem in je thee! Ik hoor je al denken… Het klinkt natuurlijk een beetje raar, maar het is echt super leuk. Je ontvangt eigenlijk een soort ‘bolletje’. De theebloem zit nog in elkaar gevouwen. Als je heet water in je glas giet en vervolgens de bol voorzichtig er in los laat, dan kun je zien hoe de prachtige bloem zichzelf open vouwt. Leuk om te weten is dat de theebloem is gebaseerd op groene thee.

Het is dus niet alleen heerlijke thee (in verschillende smaken te verkrijgen) om te drinken, maar het is ook nog eens een hele leuke presentatie!

Bloem in je thee