Ga naar hoofdinhoud

Livistona

De Livistona staat ook wel bekend als de waaierplant, die naam heeft hij te danken aan zijn unieke bladeren: het lijken net waaiers. Ze geven je huiskamer een heerlijke tropische sfeer.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Veel water nodig
  • Sterk luchtreinigend
  • Gemiddeld licht nodig
  • Niet giftig

Livistona verzorgen

Ook als je geen groene vingers hebt is deze plant goed te verzorgen. Vanwege zijn tropische afkomst heeft hij wel wat extra aandacht nodig, maar dat gaat helemaal goed komen met onze verzorgingstips.

Standplaats

De Livistona staat niet graag in de volle zon, want dat vinden zijn bladeren niet prettig. Deze kunnen daardoor namelijk verbranden. Zet hem daarom op een milde zonnige plek, hij mag wel wat zonlicht pakken. Zodra je je plantenvriend een plek hebt gegeven wil je hem liever niet meer verplaatsen, het kost hem namelijk veel energie om dan aan een nieuwe plek te wennen.

Bewatering

Omdat de Livistona een tropische plant is houdt hij wel van water. Hij heeft gelukkig niet te veel nodig, dus hij is daardoor wel gemakkelijk in de verzorging. Houd de aarde goed in de gaten, voelt het wat droog aan? Geef hem dan wat water. Hij houdt er ook van om vochtig te zijn, besproei de bladeren daarom regelmatig met een plantenspuit. Vooral tijdens de winter is dit belangrijk, want dan is de luchtvochtigheid in huis erg laag door de verwarming.

Huisdieren

De Livistona staat niet bekend als giftige plant, dus mocht je huisdieren in huis hebben dan kun je deze plant op elk mogelijke plek neerzetten. Het zou evengoed wel zonde zijn als je katten er bijvoorbeeld aan gaan knagen, heb je daar last van? Zorg dan voor wat kattengras in huis zodat ze van je mooie Livistona plant afblijven.

Luchtzuiverend

De Livistona is een van de meest luchtzuiverende planten, dus het is altijd een aanwinst in de kamer! Zoek je voor op kantoor nog een plant? Dan is de Livistona een perfecte match om de luchtzuivering zo hoog mogelijk te houden op kantoor. Wist je dat de Livistona zelfs een keer is uitgeroepen als bureauplant van het jaar?

Verpotten/bemesten

Net als het verplaatsen wordt deze plant het liefste ook zo min mogelijk verpot, hij wilt niet vaak gestoord worden. Pas wanneer de plant echt uit de pot is gegroeid, meestal gebeurd dit tijdens het voorjaar, dan mag je hem verpotten. Voor wat extra veiligheid is het handig om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten, als je dan een keer teveel water geeft zorgen de hydrokorrels voor drainage.