Ga naar hoofdinhoud

Philodendron

De Philodendron komt oorspronkelijk uit het tropische gebied van Zuid-Amerika en is gewend aan weinig licht en vochtige omstandigheden. Om voldoende licht te krijgen in de natuur klimt deze plant met zijn luchtwortels via een boom omhoog. De verzorging van de Philodendron is vrij gemakkelijk. Deze plant is dus perfect om je eigen ''woonkamer jungle'' uit te breiden!

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Sterk luchtreinigend
  • Een lichte plaats, uit direct zonlicht
  • Giftig voor huisdieren
Kan een Philodendron buiten?

Philodendrons zijn echte tropische planten dus kunnen niet het hele jaar buiten staan in het Nederlandse klimaat. De plant staat ook het liefst op een plek in de (half)schaduw dus op een zonnige dag buiten zetten is ook niet nodig.

Bloeit een Philodendron?

Zelfs als je je Philodendron heel goed verzorgt is het zeldzaam dat deze gaat bloeien. Krijg je toch bloemen? Dan kan je deze beter wegknippen omdat het de plant veel energie kost en er een nogal aanwezige geur aan zit.

Philodendron verzorgen

Standplaats

De Philodendron kunnen op een vrij donkere plek staan. Deze plant groeit prima zonder zonlicht, maar een beetje licht is wel wenselijk. De Philodendron staat niet graag direct bij de verwarming, de bladeren kunnen hiervan uitdrogen. Als de nieuwe bladeren van deze plant wat kleiner worden dan de oude bladeren, dan is het verstandig om de plant wat meer in het licht te zetten. Deze plant is ideaal om ieder plekje in je huis om te toveren tot een echte jungle.

Bewatering

Deze plant moet vooral in de lente en zomer luchtvochtig blijven. De plant zelf verbruikt niet veel water, dus je hoeft niet iedere dag water te geven. De Philodendron is juist gevoelig voor te veel water, dus pas daarmee op. Je kunt de kamerplant water geven wanneer de grond droog begint aan te voelen, in de winter mag de grond ongeveer een weekje droog staan. Wanneer je de Philodendron net hebt aangeschaft, check dan wat vaker de grond, zo kom je er vanzelf achter hoeveel en hoe vaak jouw plant water nodig heeft.

Huisdieren

De meeste soorten van de Philodendron zijn vaak wel giftig, vooral katten hebben hier veel last van. Katten zijn vaak geneigd om op de bladeren te kauwen. Mocht dit gebeuren, neem dan contact op met de dierenarts.

Voeding

Geef de Philodendron in de lente- en zomermaanden voeding, dit is zijn groeiperiode. Geef net zoals bij vele andere planten in de winter geen voeding, dit is de rustperiode voor de Philodendron. In de lente- en zomermaanden kun je deze plant wel wekelijks voeding geven, je kunt hiervoor de algemene kamerplanten voeding gebruiken. Het is belangrijk dat je nooit te veel voeding geeft, zeker voor de Philodendron is dat erg schadelijk.

Luchtzuiverend

De Philodendron is niet luchtzuiverend.

Verpotten/bemesten

Je kunt ervoor kiezen om meteen na aanschaf de Philodendron te verpotten, dit kan ook in het voorjaar. In het voorjaar is deze plant het sterkste en is er minder kans op beschadiging aan de wortels. Voor het verpotten kun je kiezen voor de universele potgrond of vulcastrat.

Ziektes

Over het algemeen heeft de Philodendron niet veel last van ziektes, maar het kan natuurlijk wel eens gebeuren. Mocht je plant last krijgen van bijvoorbeeld wolluis, is het belangrijk om snel te handelen. Verwijder zo veel mogelijk ongedierte en behandel de plant daarna met ongediertebestrijding.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Philodendron is een vrij gemakkelijke kamerplant om in huis te hebben. Hij heeft geen behoefte aan zonlicht en heeft niet veel water nodig. De meeste soorten zijn wel giftig, dus mocht je een viervoeter in huis hebben is deze plant misschien niet de beste keuze. Anders raden wij je zeker aan om een Philodendron in huis te nemen!

  • Geen zonlicht nodig
  • Weinig water nodig
  • De meeste soorten zin giftig
  • Niet luchtzuiverend

Temperatuur

Deze plant groeit prima zonder zonlicht, maar een beetje licht is wel wenselijk. De Philodendron staat niet graag direct bij de verwarming, de bladeren kunnen hiervan uitdrogen. De ideale temperatuur voor de Philodendron is tussen de 16 en 20 graden.

Minimale temperaturen

16 ºcOverdag
12 ºc’s Nachts