Rhipsalis
Deze makkelijke kamerplant heeft weinig eisen en is een diverse huisgenoot. Er zijn velen soorten en maten van de Rhipsalis, van dun tot lang en van breed tot krullend. Deze tropische vetplant wordt vaak als hangplant gekozen, hij staat dus perfect op een mooie hoge kast of plank. De Rhipsalis stamt af van de cactussen, hij komt oorspronkelijk uit Afrika. De verzorging van de Rhipsalis is net iets anders dan van de cactus, maar net zo makkelijk!
Rhipsalis verzorgen
Standplaats
Het maakt de Rhipsalis niet zo uit waar hij een mooi plekje zal krijgen, maar heeft wel de voorkeur voor een standplaats met halfschaduw. Doordat deze plant gewend is aan een tropisch klimaat, is hij niet zo'n fan van veel direct licht. De Rhipsalis heeft dus in tegendeel tot andere cactussoorten liever geen zonlicht. In de tropen staat hij namelijk onder de hoge bomen lekker in de schaduw. Als deze plant op een donkere plek staat zal hij minder water verbruiken en sneller groeien dan dat hij op een lichte plek staat.
Bewatering
De Rhipsalis verbruikt over het algemeen niet zo veel water, maar wel net iets meer dan zijn grote cactus familie. Het is belangrijk dat je de plant pas weer water geeft als de grond goed is opgedroogd. De Rhipsalis krijgt liever kleine beetjes water dan in een keer heel veel water, hij staat namelijk liever niet in een natte grond. Een natte grond kan zijn wortels en stengels aantasten. Je kunt aan de stengels ook merken als de plant juist te weinig water krijgt, dan zullen de stengels wat gaan inkrimpen. Mocht je de plant dan weer even voldoende water geven dan zullen de stengels ook weer snel herstellen. Het is niet gebruikelijk dus probeer deze situatie wel te voorkomen.
Huisdieren
De vraag of de Rhipsalis giftig is blijft een beetje onduidelijk. Sommige soorten van deze planten zijn giftig, van andere soorten weten we nog niet veel. Daarom is het belangrijk om bij inname of twijfel alsnog even contact op te nemen met de huis- of dierenarts.
Luchtzuiverend
De Rhipsalis is luchtreinigend, maar niet luchtzuiverend.
Verpotten/bemesten
De Rhipsalis zal niet vaak verpot moeten worden, deze cactus groeit namelijk niet zo snel. Als je deze plant toch graag wilt verpotten of je merkt dat het wel echt nodig is, dan kun je dit het beste doen vlak na de aankoop of in de lente. Ook is deze plant geschikt om te snoeien of stekken. Mocht je de Rhipsalis niet verpotten, geef hem dan wel eens in de paar jaar wat verse potgrond, daar zal hij zeker blij van worden.
Ziektes
Deze tropische vetplant is wel gevoelig voor wolluis en wortelrot. De wolluis zit voornamelijk onder de bladeren, als je dit ziet kun je het beste meteen de bladeren schoonmaken. Dit kun je doen met een sopmengsel of met een harde waterstraal. Worteltrot ontstaat door te veel water, daarom is het belangrijk om zeker in het begin goed af te tasten hoeveel water je Rhipsalis nodig heeft.
Alle plus- en minpunten op een rij
Dankzij zijn achtergrond in de cactusfamilie is deze Rhipsalis snel tevreden als het gaat om water. Deze plant heeft niet veel water nodig, een goede match als je dit wel eens vergeet of een druk leven hebt. Helaas zijn sommige soorten wel giftig, dus in combinatie met huisdieren zal je wel even moeten opletten. Het is een makkelijke plant om te verzorgen, wel kan hij gevoelig zijn wolluis en worteltrot, je kunt dit makkelijk behandelen en voorkomen. Door niet te veel water te geven zal je wortelrot voorkomen. Je zal even moeten aftasten hoeveel je Rhipsalis nodig heeft.
- Weinig water nodig
- Makkelijke plant
- Giftige soorten
Temperatuur
Deze Rhipsalis is niet zo moeilijk als het gaat om zijn standplaats. Overdag staat hij prima in een minimum temperatuur van 10℃ en 's nachts kan hij best wel wat kou hebben, een minimum temperatuur van 5℃ is voor hem nog te doen.