Ga naar hoofdinhoud

Schefflera

Deze sierlijke kamerplant heeft een unieke look. De Schefflera wordt ook wel de ''vingersplant'' genoemd, want haar mooie bladeren lijken op handen. De Schefflera staat het liefst op een lichtstandplaats en is makkelijk in de verzorging. In de Nederlandse huiskamers vind je vooral de bonte varianten van de Schefflera, met verschillende kleuren in de bladeren. Deze plant heeft een tropische, mooie en chique uitstraling.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Lichte plaats, geen directe zon
  • Giftig voor huisdieren

Schefflera verzorgen

Standplaats

De Schefflera staat graag op een lichte plek, maar ontvangt liever niet te veel zonlicht. Deze plant heeft het liefst ongeveer 3 Γ  5 uur per dag zonlicht, daarna staat zij liever op een plek waar geen direct zonlicht te vinden is. Je kunt het beste een plek kiezen waar de Schefflera een ochtend- of avondzonnetje ontvangt, het liefst geen zonnestralen midden op de dag. Er zijn verschillende soorten van de Schefflera die allemaal een andere wens hebben qua standplaats. Je kunt aan de kleur van het blad zien of de plant veel of weinig licht wilt ontvangen. Hoe donkerder het blad, hoe minder licht de Schefflera nodig heeft.

Bewatering

Deze plant is gewend om niet al te veel water te krijgen. Dankzij haar oorsprong in AustraliΓ« weet ze hoe het is om een tijdje wat minder water te ontvangen. In de zomermaanden staat de Schefflera het liefst in een vochtige grond, in de winter mag de grond wat langer droog staan, dat is geen probleem. Voorkom wel dat je deze plant te veel water geeft, dat kan de wortels beschadigen. De Schefflera kan slecht tegen een laagje water in de pot. De hoeveelheid water hangt af van de standplaats, temperatuur en grootte van de Schefflera. Leer de plant in het begin goed kennen door uit te testen hoe zij reageert op de hoeveelheid water die je geeft. Je zal vanzelf merken of de plant meer of minder water nodig heeft.

Huisdieren

De Schefflera is over het algemeen niet giftig. De sappen van deze plant kunnen wel een lichte huidirritatie veroorzaken, houd dit bij aanraking dus in de gaten.

Luchtzuiverend

Naast dat de Schefflera een luchtverfrisser is, zoals de meeste kamerplanten, is deze plant ook nog eens luchtzuiverend. Een gezonde plant die schadelijke stoffen uit de lucht haalt, perfect!

Verpotten/bemesten

Het is belangrijk om de Schefflera ongeveer om de 2 Γ  3 jaar te verpotten. Niet alleen voor een nieuwe lading aan grond, maar ook zodat de wortels weer een grotere pot krijgen om in te groeien. Als je de Schefflera te lang in een kleine pot laat staan, kan de sterkte en gezondheid van de plant verminderen. Kies een pot die in ieder geval een slag groter is dan de huidige pot en gebruik de universele potgrond.

Ziektes

De Schefflera houdt niet van tocht, door te veel tocht kan de plant last krijgen van wolluis en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg ervoor dat de plant niet op de tocht staat. Mocht de Schefflera toch wel last krijgen van wolluis, besproei deze dan snel met een harde waterstraal. Mocht dat niet lukken kun je de juiste ongedierten bestrijding gebruiken.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze sierlijke plant vindt het niet erg om weinig water te krijgen. De Schefflera komt oorspronkelijk uit AustraliΓ« en weet hoe het is om een tijdje zonder water te zitten. Mocht je het dus een keer vergeten, geen probleem! De Schefflera is over het algemeen niet giftig, de sappen van de plant kunnen wel een lichte huidirritatie veroorzaken dus voorkom een aanraking. Een groot pluspunt van deze plant is dat hij luchtzuiverend is. De Schefflera filtert de schadelijke stoffen uit de lucht in je huis.

  • Weinig water nodig
  • Luchtzuiverend
  • Licht giftige sappen

Temperatuur

De Schefflera heeft overdag graag een minimum temperatuur van 14℃ en overdag 8℃.

Minimale temperaturen

14 ºcOverdag
8 ºc’s Nachts