Ga naar hoofdinhoud

Senecio

Dit leuke vetplantje heeft weinig zorg nodig en heeft veel liefde om te geven. De Senecio, beter bekend als het Erwtenplantje is een makkelijke huisgenoot en maakt ieder hoekje in je huis, hoe klein dan ook, een stukje groener. De Senecio stamt af van een grote vetplanten familie en komt oorspronkelijk uit het hooggebergte. Dit vetplantje is er ook voor de plantenliefhebbers zonder groene vingers, jackpot dus!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Veel licht
  • Giftig voor huisdieren

Senecio verzorgen

Standplaats

Wat betreft de standplaats maak het de Senecio allemaal vrij weinig uit. Een donker, lichte, vochtige of droge plaats maakt voor dit vetplantje geen verschil. Van een zonnetje wordt de Senecio zeker blij, maar zonder zonlicht doet hij het ook goed. Mocht je de keuze hebben kun je het vetplantje op een lichte plek zetten, ookal maakt het de Senecio niet zo uit, is een beetje daglicht toch het beste voor de meeste kamerplanten.

Bewatering

Zoals bij de meeste vetplanten heeft dit Erwtenplantje ook weinig water nodig. Je kunt de Senecio water geven wanneer de grond echt is uitgedroogd, het liefst niet eerder. Te veel water kan het vetplantje beschadigen. Eens in de twee weken water geven is genoeg om lang te genieten van de Senecio.

Huisdieren

Dit leuke vetplantje is helaas wel giftig. Let er dus op dat huisdieren en kinderen de bladeren niet zien als een lekkere snack, dit kan darmklachten veroorzaken. Mocht het wel gebeuren, neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

Luchtzuiverend

Vetplanten zijn erg makkelijk in de verzorging, het enige puntje is dat ze niet bekend staan om de luchtzuivering. De Senecio zuivert over het algemeen geen lucht, hij heeft weer zijn eigen kwaliteiten!

Verpotten/bemesten

De Senecio is geen harde groeier, dus verpotten zal niet vaak nodig zijn. Als je van plan bent om de Erwtenplant wel te gaan verpotten, kies dan in ieder geval voor een pot die een slag groter is. De beste periode om je Senecio te verpotten is in de lente, dan is hij sterk genoeg.

Ziektes

De Senecio is niet erg gevoelig voor ziektes. Voor de zekerheid kun je de bladeren af en toe checken op witte stippen, maar dat zal niet vaak nodig zijn.

Alle plus- en minpunten op een rij

De Senecio is een makkelijke plant om als huisgenoot te hebben. Waar je hem precies neer zet maakt hem niet zo uit. Zoals bij meerdere vetplanten heeft dit Erwtenplantje weinig water nodig. Wanneer de grond echt is uitgedroogd kun je het plantje een klein beetje water geven, liever te weinig dan te veel. Helaas is dit leuke en makkelijke vetplantje wel giftig, dus houd dat in de gaten. Vetplanten zijn dus lekker makkelijk in de verzorging, ze zijn alleen niet zo luchtzuiverend. Dit kun je natuurlijk weer compenseren door een extra luchtzuiverende plant in huis te halen!

  • Makkelijke huisgenoot
  • Weinig water nodig
  • Sterk plantje
  • Giftig
  • Niet luchtzuiverend

Temperatuur

De Senecio is ook niet zo heel moeilijk over de minimum temperatuur in zijn omgeving. Overdag kun je er in ieder geval voor zorgen dat de minimum temperatuur rond de 15℃ zit en 's nachts mag de temperatuur minimaal tot de 1℃ komen. De Senecio is niet zo gek op ijs, dus zorg ervoor de temperatuur niet onder het vriespunt komt.

Minimale temperaturen

15 ºcOverdag
1 ºc’s Nachts