Ga naar hoofdinhoud

Tradescantia

De Tradescantia, ook wel de ''Vaderplant'', staat bekend om zijn kleurige en unieke bladeren. Deze kamerplant is makkelijk te verzorgen en heeft een unieke uitstraling. De Vaderplant komt van oorsprong uit tropische gebieden zoals Noord-Amerika. De Tradescantia is over het algemeen een kleine plant dus past in ieder hoekje van je huis!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
  • Weinig water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Veel licht, geen directe zon
  • Niet giftig

Tradescantia verzorgen

Standplaats

Deze Tradescantia is van oorsprong een tropische plant dus het is belangrijk om rekening te houden met zonlicht. De plant is niet gewend om in direct zonlicht te staan, dus kies een plek waar hij bijvoorbeeld alleen in de ochtend direct zonlicht ziet en verder op de dag alleen indirect licht krijgt. Overdag is de zon achter het raam veel te heet voor deze plant, de bladeren zullen daar snel slechter van worden. Als je de Tradescantia op een hoge plek zet, bijvoorbeeld op een kast, kun je de plant laten groeien tot hangplant!

Bewatering

De Tradescantia heeft het liefst een grond die vochtig blijft, de grond hoeft niet perse erg nat te zijn. Als de grond te nat is kunnen de wortels gaan rotten en dat heeft uiteindelijk slechte gevolgen voor de plant. Geef deze plant daarom liever te weinig water dan te vaak, mocht je het vergeten is het dus helemaal geen probleem. In de zomer kun je deze plant ongeveer iedere week wat water geven, in de winter maanden kan dit om de week.

Luchtzuiverend

De Tradescantia is niet luchtzuiverend.

Verpotten/bemesten

De Tradescantia kun je het beste meteen na de aanschaf verpotten, mocht je hiermee willen wachten doe het dan in het voorjaar. In het voorjaar is de plant het meest sterk om dit aan te kunnen. Voor het verpotten kun je normale potgrond gebruiken en zorg dat je een pot hebt die in ieder geval een slag groter is als de oude pot. Als je de plant wat kleiner wilt houden is het verstandig om de Tradescantia in een niet al te grote pot te plaatsen want deze plant groeit vrij snel.

Ziektes

Deze Vaderplant is vrij gevoelig voor luis en andere ongedierten. Hoe meer je dit checkt, hoe minder groot de kans is dat je er door wordt verrast. Kijk bij het checken goed tussen en onder de bladeren.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze tropische Tradescantia heeft het liefst een grond die continue vochtig is, verder heeft hij over het algemeen weinig water nodig. Liever te weinig water dan te vaak, mocht je het dus een keer vergeten: geen stress! Deze tropische verschijning is helaas niet luchtzuiverend, maar is niet giftig dus geheel veilig. Wel is hij vrij gevoelig voor luis en andere ongedierte, check dit dus regelmatig.

  • Tropische sferen in je huis
  • Weinig water nodig
  • Niet luchtzuiverend
  • Gevoelig voor ongedierte

Temperatuur

De Tradescantia heeft overdag graag een temperatuur van minimaal 15℃. Hij komt uit de tropische gebieden dus staat graag in een warme omgeving, het liefst zo warm en tropisch mogelijk. 'S nachts mag het niet veel kouder worden dan 10℃, dat is hij niet gewend.

Minimale temperaturen

15 ºcOverdag
10 ºc’s Nachts