Het is niet per se noodzakelijk, maar jouw plant is er doorgaans wel dol op. Het is goed voor zijn looks en draagt bij aan de groei. Verpotten. Hieronder meer over het waarom en wanneer.
Bij aanschaf van een plant zit deze vaak nog in de kweekpot. Het bekende zwarte of bruine plastic potje. Je kunt ervoor kiezen de plant meteen te verpotten naar een overpot of dit anders in de eerstvolgende lente na aanschaf te doen. De lente is namelijk hét moment om jouw groene vriend(en) te verpotten. Vanaf half maart doe je jouw plant er een groot plezier mee, omdat hij dan volledig in zijn kracht staat en klaar is om te groeien.
Bevorderen van de groei
Het verpotten van jouw groene vriend draagt namelijk bij aan de groei. De wortels van de plant moeten de ruimte hebben om te groeien. Pas dan zal ook de plant groter kunnen worden. Een grote plant met kleine wortels bestaat dan ook niet. Twijfel je of jouw plant behoefte heeft aan meer ruimte? Bekijk zijn kluit dan eens. Zie je overal wortels en met name aan de onderkant, dan wordt het tijd voor wat meer ruimte.
Opname van voedingstoffen
In verse potgrond zitten allerlei plantvitamientjes. Denk aan mineralen als; Kalium, Fosfor, Stikstof, Magnesium en Calcium. Na een maand of drie heeft de gemiddelde kamerplant deze mineralen wel uit de aarde gehaald en is het dus goed om jouw groene vriend wat bij te voederen. Je kunt dit doen d.m.v. de juiste plantenvoeding, maar ook door de potgrond eens te verversen. Dit kan overigens ook door alleen het bovenste laagje aarde te vervangen. Handig als je geen zin hebt om te verpotten of het niet nodig is dat jouw plant groter gaat groeien.
Vasthouden van water
Hoe meer aarde er zich bevindt rond de kluit, hoe meer water daarin kan worden opgenomen. De wortels van jouw plant onttrekken via hun wortels het water uit de aarde. Hoe minder aarde, hoe minder water daarin kan worden opgeslagen. In dit geval zal jouw groene vriend wat vaker dorst hebben. Dit kun je gemakkelijk in balans brengen door de wortels voldoende ruimte te geven.
Textuur van de aarde
Na zo’n drie jaar in de pot te hebben gezeten is de textuur van de aarde flink veranderd. Potgrond hoort luchtig te zijn, zodat de wortels naast water ook zuurstof kunnen opnemen. Na een lange periode is de aarde waarschijnlijk veranderd van luchtig naar verstikkend en daar houdt jouw groene vriend niet van. Sterker nog, het kan hem de kop kosten. Met het verpotten van jouw plant verwijder je alle oude aarde en voeg je verse, luchtige aarde toe. Als je niet wilt dat jouw plant groter wordt, dan ververs je alleen de aarde en plaats je hem terug in de oorspronkelijke pot.
Buiten dat jouw plant het erg plezierig zal vinden, is het voor jouzelf ook een heerlijke bezigheid. Wil je ook een middagje verpotten? Lees dan verder op: Hoe moet je een plant verpotten?