Croton
Deze opvallende verschijning is nog net geen regenboog te noemen, de Croton, ofwel de Wonderstruik heeft allerlei mooie kleuren op zijn bladeren. Deze bijzondere kamerplant komt van oorsprong uit India, IndonesiΓ« en MaleisiΓ«. Tegenwoordig wordt de Croton ook wel Codiaeum genoemd, maar de naam Croton is zo populair dat deze vaker genoemd zal worden. De verzorging van deze beauty vereist wel even wat aandacht, maar daar krijg je wel een prachtige kamerplant voor terug!
Croton verzorgen
Standplaats
Deze Wonderstruik is gek op licht, maar staat liever niet op een plek waar hij direct zonlicht ontvangt. De Croton is namelijk gewend om te groeien onder gefilterd licht, dus direct zonlicht kan te heftig zijn voor deze mooie kamerplant. Als deze plant ongeveer vijf uur per dag zonlicht krijgt is hij helemaal tevreden, het liefst niet meer dan dat. Als de standplaats van de Croton te donker is dan zal je dat snel merken aan de bladeren, die laat hij dan langzaam vallen. Door de Croton af en toe te draaien, staat ieder gedeelte in het licht en zal hij geleidelijk groeien.
Bewatering
De Croton krijgt het liefst veel water, hij komt namelijk uit tropische gebieden dus is gewend geraakt aan een vochtige grond. Eigenlijk is deze plant gewoon net iets tΓ© verwend! Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond nooit helemaal droog is, maar altijd lichtvochtig is. Helemaal nat is ook niet goed, dan gaan de wortels rotten. In de beginperiode zal je de grond wat meer moeten checken, zo ontdek je pas hoeveel water je plant nodig heeft. In de zomer raden wij aan om de Croton in ieder geval twee keer per week water te geven. Probeer dus een goede middenweg te vinden, jij blij en je Croton blij!
Huisdieren
Als er een tak of blad afbreekt kan er wit sap uit komen, dit sap is helaas giftig. Zorg er dus voor dat kinderen of huisdieren niet de mogelijkheid krijgen om in deze situatie te komen en het sap in te nemen. Bij contact met de huid zal je wat irritatie zien, bij inname is het wel verstandig om contact op te nemen met de huis- of dierenarts.
Luchtzuiverend
Met deze Wonderstruik in huis worden je ruimtes zeker gezonder, bijna iedere plant kan koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Verder is deze plant geen enorm grote luchtzuiveraar.
Verpotten/bemesten
Wanneer je de Croton precies moet verpotten hangt grotendeels af van de grootte van je plant. Soms kan dit al na een jaar noodzakelijk zijn, vaak is dit na ongeveer twee jaar. Zorg er in ieder geval voor dat je Croton een grotere pot krijgt dan waar hij in stond, zo heeft hij de ruimte om door te groeien. Als je niet wil dat je Croton groter wordt, dan kun je eens in de drie jaar verpotten. Doe dit wel, de voeding is dan namelijk wel op.
Ziektes
Deze beauty van een plant is helaas wel vatbaar voor ziektes zoals wolluis. Wolluis ontstaat vaak door te veel tocht, let daar dus op bij het kiezen van een standplaats. Mocht je Croton wel last krijgen van wolluis kun je deze bestrijden met warm water, door de plant bijvoorbeeld even onder een warme douche te zetten. Dek wel de grond af, anders raken de wortels doorweekt, dat moet je niet hebben. Om wolluis te voorkomen kun je de bladeren van de plant af en toe sproeien met water.
Alle plus- en minpunten op een rij
Deze regenboog plant is een unieke verschijning en heeft daarom ook enige zorg nodig. Hij heeft over het algemeen veel water nodig, hij komt namelijk uit de tropische gebieden dus is gewend aan een vochtige grond. In de zomermaanden raden wij om de Croton twee keer per week water te geven, in de winter mag dat wat minder. Deze plant vraagt even wat zorg, maar dan heb je ook wel echt een beauty in je huis staan. Helaas is deze beauty wel giftig. De sappen van de Croton kunnen bij kinderen en huisdieren irritatie op de huid veroorzaken, let daar dus bij op. Ook is deze plant vrij gevoelig voor ziektes. Je moet de Croton zien als een prinses: goed verzorgen en vrij kwetsbaar, maar wel echt een beauty.
- Opvallende beauty in huis
- Veel water nodig
- Giftige sappen
- Gevoelig voor ziektes
Temperatuur
De Croton heeft overdag het liefst een minimum temperatuur van ongeveer 18β. 'S nachts vindt deze plant het niet erg als de temperatuur iets meer afkoelt, maar liever niet te koud. Hij staat dan graag in een minimum temperatuur van 12β.